Hlavní obsah

Historici vystopovali Churchillovu tajnou avantýru

– Londýn

Někdejší britský premiér Winston Churchill měl ve 30. letech, když ještě nebyl v čele vlády, tajný milostný poměr, který mu později během války málem zničil kariéru. Archivářům to v roce 1985 řekl jeho osobní tajemník, píše list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý britský premiér Winston Churchill

Článek

„Je to trochu skandální historka a neměla by vyjít na světlo hodně let,“ poznamenal podle nalezeného záznamu expremiérův tajemník John Colville. Podle něj Churchill za „60 nebo 55 let života ženáče nejspíš neuklouzl“, a jedinou výjimkou podle něj byla tato aféra.

Záznam rozhovoru objevili dva britští historici, kteří o něm nyní informují v novém TV dokumentu stanice Channel 4. Archiváři Churchillovy koleje Cambridgeské univerzity se dozvěděli, že láskou politika byla vdaná společenská celebrita Doris Castlerosseová.

Churchillova avantýra se odehrála v jižní Francii v době, kdy s Churchillem nebyla jeho žena Clementine. Budoucí britský premiér tam strávil s Castlerosseovou čtvery prázdniny a namaloval nejméně dva její portréty. Pak se s ní potkával i v Londýně.

Poměr i s churchillovým synem a milionářkou z USA

Půvabná žena, rozená Delevingnová, byla podle listu The Sun vypočítavou milenkou mnoha vlivných a bohatých mužů a měla poměr i s Churchillovým synem Rudolphem.

Slova historiků potvrzuje v TV dokumentu i neteř Castlerosseové, modelka Cara Delevingnová. „Setkávali se v domě mé tety na Berkeley Square,“ řekla. „Když za ní Winston chodil, personál dostal den volna,“ dodala. Před válkou ale Churchill poměr ukončil, Castlerosseová se přestěhovala do Benátek, kde měla vztah s americkou milionářkou, a pak odešla do USA.

Za války se chtěla vrátit do Británie. V roce 1942 využila návštěvy Churchilla u prezidenta USA Theodora Roosevelta a vymohla si vzácné místo v letadle.

Jako nátlakový prostředek podle historiků použila svůj portrét, který premiér namaloval.

Manželka na vše přišla

Castlerosseová zemřela krátce po návratu do Londýna, když se v hotelu předávkovala prášky na spaní. Aféra zůstala pohřbená až do konce 50. let. Tehdy se jeden z milostných dopisů Castlerosseové Churchillovi dostal do rukou jeho ženy. „Trápila se kvůli tomu měsíce,“ tvrdí jeden z historiků Richard Toye.

Reklama

Výběr článků

Načítám