Hlavní obsah

Arktický mráz sevřel i sousední země. Teploty padaly až k minus třiceti

– Bratislava
Právo, Novinky, ivi (Bratislava), bož

Nejen ČR, ale celá střední Evropa zažila v noci na neděli extrémně mrazivé počasí. Na Slovensku se příliv arktického vzduchu projevil především v severovýchodní části země, kde se na Lomnickém štítě teplota dokonce přiblížila ke třiceti stupňům pod nulou. I u našich jižních sousedů v Rakousku se teploty pohybovaly hluboko pod hranicí minus 10 stupňů, uvedl server Wetter.at.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na Lomnickém štítě na Slovensku v noci naměřili minus 27,2 stupně.

Článek

Na Lomnickém štítě na Slovensku v noci naměřili minus 27,2 stupně, což je na 25. únor rekordně nízká teplota. V historii měření na Lomnickém štítě od roku 1951 v tento den ještě tak nízkou teplotu nezaznamenali.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) uvedl, že i na mnoha místech země padly rekordy pro tuto zimu. V polohách do tisíce metrů nad mořem bylo nejchladněji v obci Liptovská Teplička, kde se rtuť teploměrů zastavila na minus 23,4 stupně.

Mrazy sevřely i Rakousko a Německo

Mrazy udeřily i u našich jižních sousedů v Rakousku. Ve voralberském Bartholomäbergu vydrželo mrazivých minus deset stupňů ještě v neděli mezi sedmou hodinou ranní a polednem. Noční teploty pak opět klesnou až k minus dvanácti stupňům.

Tyrolská obec Kals am Großglockner hlásila v neděli v poledne minus 14 stupňů. V Horních Taurech (Obertauern) ve spolkové zemi Salcbursko mají dokonce minus 15 stupňů a v pondělí očekávají denní teploty minus 16 stupňů.

I v Německu spadly noční teploty na většině pod minus deset stupňů. Meteorologové navíc uvádějí, že v pondělí mohou na některých místech dále klesat až na 22 stupňů pod nulou.

Meteorologové varují před dalšími nočními mrazy

Na Slovensku meteorologové varovali, že rekordní mrazy se očekávají i v následujících dnech. „Na Spiši, Oravě, Horehroní a Liptově může teplota vzduchu klesnout na minus 25 stupňů,“ uvedl SHMU na sociální síti.

Podobně tomu je i v Rakousku. V noci na pondělí očekávají meteorologové teploty kolem minus dvaceti stupňů, přes den pak málokde bude tepleji než minus pět. V Německu pak v noci očekávají nejnižší teploty mezi čtyřmi a 15 stupni pod nulou.

Reklama

Související články

Třeskuté mrazy jen tak nepoleví

Česko zažívá nejchladnější období letošní zimy a výrazné oteplení jen tak nepřijde. Vyplývá to z týdenní předpovědi a z výhledu na následující čtyři týdny,...

Výběr článků

Načítám