Hlavní obsah

Rodině Čecha zabitého v Londýně stále nezbývá než čekat, možná i roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rodina Čecha Zdeňka M. zabitého v září roku 2016 v Londýně stále čeká, zda se bude jeho případem zabývat Evropský soud pro lidská práva. Sestra Zdeňka M. se na tribunál ve Štrasburku obrátila prostřednictvím svého právníka loni v září. Učinila tak poté, co britský soud mladíka, který Čecha umlátil, překvapivě zprostil obžaloby z vraždy i ze zabití.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

„Čeká se, až Evropský soud pro lidská práva rozhodne, jestli se tímto případem bude zabývat. Toto rozhodnutí může trvat několik měsíců a prozatím nepadlo,“ sdělila Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Česko je připraveno rodině zavražděného muže pomoci. „Česká republika je prostřednictvím svého zmocněnce připravena intervenovat v prospěch tohoto případu u soudu ve Štrasburku, za předpokladu, že ho soud přijme,“ dodala mluvčí české diplomacie.

Soud ve Štrasburku je jedinou instancí, která může Velké Británii nařídit nápravu v daném případu. Pokud tak učiní, bude ale záležet jen na Britech, jakým způsobem nápravu vykonají, upozornila Valentová. Může podle ní dojít k obnovení procesu nebo například finanční kompenzaci rodiny.

Ubil ho řetězem od zámku

Českého občana Zdeňka M., žijícího dlouhodobě v Londýně, ubil loni v září 29letý Raymond Sculley řetězem od zámku ke kolu. Čech se vracel v noci domů, když se v nočním bistru dostal nejprve do slovní potyčky s trojicí mužů. Spor pokračoval na ulici, kde vyvrcholil napadením ze strany Sculleyho. Jak zaznělo u soudu, Sculley udeřil Zdeňka M. řetězem nejméně třikrát a zasáhl hlavu. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Sculley byl obviněn z vraždy, ale londýnský soud v pondělí překvapivě rozhodl o jeho nevině, když přistoupil na jeho argumentaci o sebeobraně. Zprostil ho jak obvinění z vraždy, tak ze zabití.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám