Hlavní obsah

Česko si v boji s korupcí nepatrně polepšilo, je za Polskem, ale před Maďary a Slováky

• Aktualizováno

Česká republika si v celosvětovém žebříčku vnímání korupce za rok 2017 po loňském propadu mírně polepšila. V seznamu zemí, který ve středu zveřejnila mezinárodní organizace Transparency International (TI), patří Česku spolu s Kyprem, karibským ostrovním státem Dominikou a Španělskem 42. místo. Loni bylo Česko na 47. místě. Nejnižší je korupce na Novém Zélandu, ve skandinávských zemích a ve Švýcarsku.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V aktuálním žebříčku TI hodnotí Česko 57 body, což je o dva body více než v indexu pro rok 2016, ale o osm bodů méně, než je průměr EU.

Dvoubodové zlepšení je podle české pobočky TI dáno tím, že loni vešly do praxe některé protikorupční zákony, jako je třeba úprava financování politických stran. Ve všech ostatních aspektech hodnocení ale Česko stagnovalo.

V indexu pro rok 2016 bylo Česko 47. spolu s Kyprem a Maltou, rok předtím se nacházelo na 37. pozici. [celá zpráva]

Ve srovnání s ostatními členskými zeměmi Evropské unie si ČR o jednu příčku polepšila a je na 18. pozici, kterou sdílí s Kyprem a Španělskem. V rámci EU si však polepšila ČR už loni, kdy se posunula z 22. místa na 19.

PořadíZeměIndex
1Nový Zéland89
2Dánsko88
3Finsko85
3Norsko87
3Švýcarsko85
6Švédsko84
6Singapur84
8Kanada82
8Lucembursko82
8Nizozemsko82
8Velká Británie82
12Německo81
13Austrálie77
13Hong Kong77
13Island77
16Belgie75
16Rakousko75
16USA75
36Polsko60
42Česká republika57
54Slovensko50

Ostatní země takzvané visegrádské čtyřky si pohoršily - Slovensko ztratilo jeden bod (ale zůstalo na 22. místo v rámci EU, globálně má 54. místo), Polsko přišlo o dva body (je na 15. místě v EU, celosvětově 36.) a Maďarsko ztratilo dokonce tři body (propadlo se v rámci EU na 27. místo a ve světě je 66.). Maďarsko předstihlo v rámci EU i Rumunsko. Poslední v unii je Bulharsko.

Transparency International ve své doprovodné zprávě uvedla, že její výroční index vykresluje nelichotivý obraz zemí, které nedodržují zásady právního státu. Poukázala při tom právě na Maďarsko, které se v posledních šesti letech propadlo o deset bodů.

„To odpovídá době, kdy (tamní) premiér Viktor Orbán zesílil kontrolu nad státními institucemi a ostře zasáhl proti občanské společnosti,” uvedla TI. Podobně je tomu podle TI rovněž v Polsku.

Vítězové a poražení

Nový Zéland se na prvním místě osamostatnil, loni a předloni se o ně dělil. O třetí místo se dělí Finsko, Norsko a Švýcarsko, loni bylo Finsko třetí samo, za ním bylo Švédsko před Švýcarskem.

Vzdor dobrému umístění si však prvních šest zemí s výjimkou Sigapuru v počtu získaných bodů pohoršilo.

Do první desítky se ještě dostaly Kanada, Nizozemsko a Velká Británie. Německo je 12., Spojené státy jsou s Rakouskem a Belgií 16. Ukrajina je 130. a Rusko 135.

Žebříček uzavírají země zmítané válkami — na 169. místě jsou Irák a Venezuela, o 171. pozici se dělí KLDR, Rovníková Guinea, Guinea Bissau a Libye, na 175. místě skončily Súdán a Jemen, následují Afghánistán, Sýrie, Jižní Súdán a Somálsko.

Výrazně se podle TI v boji proti korupci polepšily Pobřeží Slonoviny, Senegal nebo Velká Británie. Naopak Sýrie, Jemen a Austrálie si v indexu znatelně pohoršily.

Transparency v indexu hodnotí země podle míry vnímané korupce za použití stobodové stupnice, ve které hodnota 100 bodů označuje zemi téměř bez korupce. Žebříček je sestavován na základě průzkumů mezi experty a organizace ho zveřejňuje od roku 1995.

Reklama

Výběr článků

Načítám