Hlavní obsah

Platil jsem si prostitutky, přiznal už před lety zaměstnanec charity Oxfam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Šéf mise humanitární organizace Oxfam po zemětřesení na Haiti z roku 2010 při interním vyšetřování obvinění v roce 2011 přiznal, že si do svého obydlí během působení v Karibiku vodil prostitutky. Podle agentury Reuters to vyplývá z dokumentů britské charitativní organizace zveřejněných v pondělí.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Logo Oxfam na Haiti

Článek

Zveřejněný 11stránkový dokument popisuje, jak charita postupovala poté, co v létě roku 2011 obdržela informace o tom, že několik členů mise na Haiti porušuje etická pravidla Oxfamu týkající se sexuálního zneužívání, podvádění, nedbalosti a protežování příbuzných. Organizace to udělala, neboť se snaží být „tak transparentní, jak je to jen možné”, a to zejména s ohledem na „narušení důvěry, k němuž došlo”.

Van Hauwermeiren ze své pozice na Haiti v roce 2011 odstoupil, v důsledku interního vyšetřování bylo z mise v karibském státě staženo dalších šest pracovníků. Van Hauwermeiren poté ještě dva roky působil v Bangladéši v obdobné roli u organizace Action Against Hunger. Ta prý od Oxfamu nedostala žádné informace o jeho nevhodném chování.

Dokument je neúplný

Obvinění točící se kolem 68letého Belgičana nedávno popsal britský deník The Times, podle jehož zdrojů se na Haiti odehrávaly divoké večírky placené z prostředků charity, docházelo údajně i ke zneužívání mladistvých. Van Hauwermeiren nařčení odmítá. Minulý týden uvedl, že na Haiti udržoval vztah s místní ženou, ale o prostitutku nešlo. Komentář k poslednímu vývoji se od něj agentuře Reuters zatím nepodařilo získat.

Záznamy z interního vyšetřování dále například odhalují, že tři z problémových pracovníků na Haiti kvůli zatajení přečinů fyzicky zastrašovali svého kolegu, informoval deník The Guardian. Van Hauwermeiren mezi nimi údajně nefiguruje.

Verze zprávy, kterou dostala k dispozici média, však není kompletní. Některé pasáže jsou v ní začerněné kvůli utajení totožnosti zainteresovaných osob, včetně jmen mužů, kteří se měli dopustit zastrašování svědka. Plnou verzi dokumentu má v pondělí Oxfam předložit haitské vládě, přičemž se má organizace omluvit za „pochybení”.

Posílí nás to, věří charita

Kvůli skandálu, který se týká také aktivit Oxfamu v Čadu a Libérii, přezkoumávají hospodaření jedné z největších charitativních organizací na světě britské úřady i Evropská unie. Ředitelka Oxfamu Winnie Byanyimaová slíbila, že za účelem vyšetření nových obvinění vznikne zvláštní komise.

„Jakkoli je obtížné naplnit požadavky na transparentnost a jakkoli je těžké vyrovnat se s chybami z minulosti, věříme, že v konečném důsledku nám tohle pomůže učinit smysluplné kroky a stát se efektivnějšími v našem úsilí bojovat proti chudobě a pomáhat lidem zasaženým katastrofami,” uvedla britská charita, která má ve více než 90 zemích světa dohromady téměř 10 000 pracovníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám