Hlavní obsah

Martin Schulz složil funkci šéfa německých sociálních demokratů

– Berlín

Martin Schulz odešel v úterý z čela německých sociálních demokratů (SPD). Do čela strany nominovalo vedení SPD šéfku poslanců Andreu Nahlesovou. Zvolit by ji měl mimořádný sjezd v dubnu. Stranu by měl podle informací německých médií vést starosta Hamburku Olaf Scholz.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Martin Schulz skončil v čele SPD

Článek

„SPD potřebuje osobnostní a programovou obnovu,“ řekl Schulz. Právě tomu chce napomoci svou rezignací. Předsednictvo SPD jednomyslně nominovalo na šéfku strany předsedkyni poslaneckého klubu Andreu Nahlesovou. Volba by se měla uskutečnit 22. dubna na sjezdu sociálních demokratů ve Wiesbadenu.

„Je to pro mě poslední projev ve funkci předsedy SPD,“ řekl Schulz. „Občas je to obtížná práce, ale odcházím bez hořkosti a zášti. Strávil jsem ve funkci téměř rok, zažil výšky i pády. Tak to je. Ale čas uzdravuje všechny rány,“ řekl Schulz.

Bývalý šéf Evropského parlamentu se rozhodl rezignovat začátkem února po skončení koaličních rozhovorů s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Původně chtěl odejít po ukončení sociálnědemokratického referenda o koaliční smlouvě, jehož výsledky mají být známy 4. března, nakonec ale svůj krok uspíšil. Věří, že se nyní jeho spolustraníci zaměří spíše než na personální debaty právě na koaliční smlouvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám