Hlavní obsah

Ostuda pro Brity. Do nové letadlové lodi zatéká

Londýn

Do nové chlouby britského námořnictva, do letadlové lodi HMS Queen Elizabeth, zatéká. Plavidlo podle bulvárního listu The Sun kvůli vadnému těsnění okolo lodního šroubu nabírá až 200 litrů vody za hodinu. Námořnictvo uvedlo, že se testovaná loď po opravě vydá v novém roce zase na moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Britská letadlová loď Queen ElizabethVideo: Reuters

 
Článek

„Problém byl identifikován během námořních testů,“ uvedl mluvčí námořnictva, podle něhož bude závada odstraněna v domovských loděnicích v Portsmouthu. „Opětovnému vyplutí to nebrání a program námořních zkoušek to nenaruší,“ dodal.

Jak ale upozornila BBC, pro britské námořní síly je to trapná záležitost. Queen Elizabeth je první z nové generace britských letadlových lodí a její vývoj a stavba stály 3,1 miliardy liber (zhruba 90 miliard korun).

Foto: Handout, Reuters

Britská letadlová loď HMS Queen Elizabeth

Loď poprvé vyplula z doků ze skotského Rosythu letos v červnu. Domovský přístav v Portsmouthu na jihu Anglie opustila za účelem testovacích plaveb v srpnu.

V Rosythu už mají postavený skelet druhé letadlové lodě nové generace HMS Prince of Wales a v příštích 18 měsících budou vybavovat její vnitřek, napsala BBC. Druhé plavidlo má být spuštěno poprvé na vodu v přespříštím roce.

Letadlová loď nové generace HMS Queen Elizabeth
Výtlak: 65 000 tun
Délka: 280 metrů
Posádka: 700 členů
Cena: 3,1 miliardy liber
zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám