Hlavní obsah

Do roku 2020 zamíří do Evropy 60 miliónů migrantů z Afriky, tvrdí Orbán

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí varoval, že do roku 2020 zamíří z Afriky do Evropy 60 miliónů lidí. „To, čeho jsme byli svědky doposud, bylo pouze zahřívací kolo,” řekl Orbán v úvodu prvního poprázdninového zasedání maďarského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Orbán v maďarském parlamentu

Článek

„Důsledkem chybné bruselské přistěhovalecké politiky je horší bezpečnostní situace v Evropě, opakující se teroristické útoky a změna kulturní identity některých evropských států. Od toho chceme ochránit sebe, střední Evropu, a pokud je to ještě možné, i Evropskou unii,“ řekl Orbán.

Předseda maďarské vlády dále konstatoval, že Evropa je v současnosti rozdělena na dvě části. „Jsou proimigrační státy, které souhlasí s přistěhovalectvím a v některých případech jej i organizují. Tyto státy se staly zeměmi se smíšeným obyvatelstvem, poměr křesťanů zde klesá a nekřesťanů roste,” upozornil Orbán.

Podle něj jsou však země - včetně Maďarska - které si chtějí zachovat svou kulturu. „Chceme maďarské Maďarsko a chtěli bychom také evropskou Evropu,“ dodal.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Běženci, kterým se podařilo dostat se do Evropy.

Podle jeho slov budoucnost Evropy závisí na tom, zda tyto dvě skupiny států dovedou spolupracovat. „Obě skupiny musí respektovat vůli svých občanů. My respektujeme, že imigrační země se staly takovými, jakými jsou, a prosíme, aby i ony respektovali, že my nechceme být imigrační zemí,“ zdůraznil.

Západní země znásilňují ostatní

„O tom je spor kolem kvót. Pokud se toho nechceme zúčastnit, znásilní nás a přinutí,“ upozornil Orbán. Opakovaně tento postup označil s poukazem na amerického finančníka maďarského původu George Sorose za „Sorosův plán“, jenž podle něj naplňují bruselští byrokraté, kteří „Sorosovi zobou z ruky“.

Před drastickými následky přistěhovalectví na základě údajného „Sorosova plánu” Orbán varoval už v sobotu před zástupci církví působících v Maďarsku a stoupenci své vlády. Podle DPA bude nepřátelský postoj vůči Sorosovi patřit k jeho hlavním tématům v kampani před jarními volbami. Posílit si mocenské pozice zjevně chce také udržováním protiimigračních nálad ve veřejnosti.

DPA v této souvislosti napsala, že žádný „Sorosův plán” v této podobě neexistuje. Ve skutečnosti Soros v roce 2015 navrhoval, že by Evropa příliv uprchlíků a migrantů nejlépe zvládla rovnoměrnějším rozložením těchto lidí v členských státech EU.

Orbán patří k nejrozhodnějším odpůrcům přijímání migrantů. Podobně jako Česká republika, Slovensko a Polsko také důrazně odmítá povinné kvóty pro přerozdělování migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám