Hlavní obsah

Londýnský Big Ben se na čtyři roky odmlčel, čeká ho oprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po dvanácti úderech se v pondělí v poledne místního času (13:00 SELČ) na čtyři roky odmlčel slavný zvon Big Ben ve věži Westminsterského paláce, sídle britského parlamentu. Kvůli generální opravě viktoriánských hodin i věže se bude ozývat jen výjimečně, například na Nový rok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední odbíjení zvonu Big Ben v Londýně před čtyřletou odstávkouVideo: Reuters

 
Článek

Od roku 1859, kdy byl Big Ben uveden do provozu, to bude nejdelší pauza, během níž se Londýňané a turisté budou muset obejít bez tohoto ikonického zvuku metropole.

Zvon se odmlčel například při pohřbu Margaret Thatcherové, první britské premiérky, v roce 2013. Není to také poprvé, co je vyřazen z provozu kvůli údržbě, naposledy se tak stalo v roce 2007.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Černý holub a v pozadí londýnský Big Ben.

Proti čtyřleté odmlce se ohradili i někteří zákonodárci a Big Bena přitom označili za důležitý symbol britské demokracie. Přejí si, aby byl harmonogram oprav urychlen.

Dvě teorie o původu jména

Jako Big Ben bývá často nazývána i věž, ale fakticky se tak jmenuje pouze obrovský zvon. Ten váží 13,7 tuny, je vysoký 2,2 metru a 2,7 metru široký. Srdce zvonu váží 200 kilogramů. Věž byla v roce 2012 pokřtěna jménem nynější královny.

O původu názvu Big Ben kolují dvě teorie. Podle první z nich se zvon jmenuje podle Benjamina Halla, inženýra, který sestrojil hodiny na věži Westminsterského paláce. Podle druhé teorie tak byl zvon pojmenován na počest Bena Caunta, boxera těžké váhy, který žil v 19. století, napsala agentura AFP.

Zvuk zvonu je naladěn na tón E a jeho údery dosahují intenzity zvuku 118 decibelů – celý svět si ho spojil s Británií nejprve vlivem rádiového vysílání v průběhu druhé světové války.

Zmizí i slavné telefonní budky

Ikonický zvuk z věže Westminsterského paláce nebude jediným britským symbolem, který zmizí. Britská telekomunikační společnost BT minulé úterý oznámila, že nechá sešrotovat 20 000 telefonních budek, napsal list The Guardian. Za posledních deset let kleslo jejich užívání o 90 procent a jejich provoz vyjde BT ročně na šest miliónů liber (171,5 miliónu Kč). Přesto se z nich ale uskuteční na 33 tisíc hovorů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám