Hlavní obsah

V Německu a Nizozemsku přibývá lidí se zahraničními kořeny

Právo, DPA, vpl

V Německu nadále stoupá počet lidí s migračním původem: loni dosáhl počet obyvatel Spolkové republiky se zahraničními kořeny už pátý rok za sebou rekordní úrovně. Spolkový statistický úřad ve Wiesbadenu v úterý oznámil, že jich loni bylo přibližně 16,8 miliónu, což představuje víc než pětinu (22,5 procenta) všech obyvatel Německa.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Děti migrantů na rakousko-německé hranici v Achleitenu. Archivní snímek

Článek

Za důvod nárůstu, největšího od začátku vedení těchto záznamů v roce 2005, považují statistici velký příliv utečenců a přistěhovalců v letech 2015 a 2016.  Necelou polovinu obyvatel Německa s migračním původem – 48 procent – tvoří cizinci a 52 procent Němci.

Od roku 2011 o 51 procent na 2,3 miliónu stoupl počet lidí s kořeny na Blízkém východě. Počet lidí s africkými kořeny se za stejné období zvýšil o 46 procent na 740 tisíc.

Lidmi s migračním původem jsou ti, kdo sami neměli při narození německé občanství nebo se bez německého občanství narodil alespoň jeden z rodičů. Spadají sem i naturalizované osoby a jejich potomci narození jako Němci.

V zemi tulipánů hlavně syrští uprchlíci

Také v Nizozemsku se migrace stala v prvním letošním pololetí nejdůležitějším faktorem při nárůstu počtu obyvatel, uvedl v úterý Ústřední statistický úřad (CBS). Podle něj v zemi žilo na sklonku června víc než 17 miliónů lidí (přesně 17 116 281).

Za prvních šest měsíců roku 2017 se počet obyvatel země tulipánů zvýšil o 31 tisíc, přičemž v tomto období přišlo kolem 100 tisíc migrantů ze zemí Evropské unie i mimo EU a zemi opustilo 69 tisíc lidí.

Syrští uprchlíci představovali většinu nových přistěhovalců – zhruba deset tisíc lidí. Ze zemí EU přibylo nejvíc Poláků – kolem 4000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám