Hlavní obsah

Policie zná totožnost útočníka z Manchesteru, zatkla 23letého muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová informovala, že policie podle všeho zná totožnost atentátníka, který se odpálil na koncertu a zabil dvadvacet lidí včetně dětí a dalších zhruba šest desítek zranil. Útočník při explozi rovněž zahynul. Policie prozatím ale totožnost nezveřejní, informovala ale, že v souvislosti s útokem zadržela 23letého podezřelého.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Útočník podle Mayové udeřil v davu sám, není ale zatím jasné, zda jednal zcela sám, nebo zda se na plánování akce podílelo více lidí. Premiérka nicméně přislíbila, že pozadí atentátu policie objasní, aby bylo možné potrestat případné organizátory či ty, kteří útočníkovi jakkoli pomáhali.

Ačkoli všechny teroristické útoky spojuje akt zbabělosti, nynější čin byl podle Mayové obzvláště odporný, neboť jeho terčem byly i nevinné děti.

Na útok reagovala také královna Alžběta II. V prohlášení kondolovala pozůstalým a uvedla, že celý národ je šokován.

Atentát ukázal i lidství 

Dodala, že atentát opět ukázal skvělou část lidství, a to nejen u zasahujících složek, ale i u veřejnosti. Řekla také, že teroristický čin se jako vždy mine účinkem, neboť země, která jednotně stojí za Manchesterem, se nyní ještě více semkne v boji proti zlu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Manchesteru evakuovali nákupní centrumVideo: Reuters

V Británii v současné době platí druhý nejvyšší stupeň teroristického ohrožení, který značí hrozbu atentátů jako vážnou. Podle Mayové tento stupeň zůstává nadále v platnosti.

Premiérka dodala, že později během dne se opět sejde výbor COBRA, aby vyhodnotil aktuální vývoj.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Policisté a záchranáři zasahují poblíž koncertní haly.

Mrtvých je 22, zraněných 59

K útoku sebevražedného atentátníka v koncertní hale po vystoupení americké zpěvačky Ariany Grande došlo v pondělí krátce před půlnocí SELČ. [celá zpráva]

Dvaadvacet lidí přišlo o život a 59 utrpělo zranění. Řada lidí, převážně teenagerů, zůstává nezvěstných. Policie incident vyšetřuje jako teroristický útok.

Reklama

Výběr článků

Načítám