Hlavní obsah

Macron se ujal prezidentské funkce

• Aktualizováno

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron se ujal úřadu. Nahradil Françoise Hollanda. Macron je nejmladším prezidentem páté republiky - je mu teprve 39 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Macron se ujal prezidentské funkce Video: Reuters

 
Článek

Ve svém inauguračním projevu slíbil, že se postaví terorismu a autoritářství a udělá vše pro to, aby vyřešil světovou migrační krizi. Mezi další výzvy zařadil změnu klimatu a excesy kapitalismu ve světě.

Řekl, že všechny země jsou na sobě vzájemně závislé. Zopakoval, že bude prosazovat reformu Evropské unie směrem k větší efektivitě a demokratičnosti a že reformami osvobodí francouzskou ekonomiku.

Centrista Macron vyhrál před týdnem prezidentské volby s pohodlnou dvoutřetinovou většinou nad kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou.

Střídání prezidentů nastává opět po pěti letech - už druhý prezident po sobě nezískal druhý mandát. Zatímco bývalý prezident Nicolas Sarkozy druhé volby v roce 2012 prohrál, Hollande se těch letošních pro svou velkou nepopularitu raději ani nezúčastnil.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Odcházející francouzský prezidentt Francois Hollande (vlevo) vítá svého nástupce Emmanuela Macrona

Macrona nedoprovází jeho o 24 let starší manželka Brigitte, která byla během předvolební kampaně i oslav vítězství v obou kolech voleb prakticky všudypřítomná.

Kvůli vyváženosti - Hollande sice partnerku údajně má, ale ta ho nedoprovází na oficiálních akcích - se tak bude muset spokojit s místem mezi desítkami dalších pozvaných hostů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Choť nového francouzského prezidenta Brigitte

Macron bude ve funkci oficiálně až od půlnoci z neděle na pondělí. V první den nového pracovního týdne se od něho očekává, že oznámí složení nové vlády, včetně jména nového premiéra. V týž den pak pojede na svou první zahraniční návštěvu, v Německu se sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám