Hlavní obsah

Italský premiér napomáhá ilegální migraci, hřímá opozice a podala trestní oznámení

Právo, Novinky, Josef Kašpar (Řím)
Řím

Vzrůstající počty běženců, kteří na chatrných člunech připlouvají z Libye, způsobily, že v italské polemice ohledně přístupu k uprchlíkům dochází na stále vyhrocenější slova i skutky. Prozatím nejvyšší trumf vynesl tajemník Ligy Severu Matteo Salvini. Z podpory ilegálního přistěhovalectví obvinil premiéra Paola Gentiloniho. Partaj Liga Severu už proto na vládu podala trestní oznámení.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský premiér Paolo Gentiloni by měl podle Ligy severu stanout před soudem

Článek

„Je naprosto jasné, že ilegální imigrace je organizovaný a financovaný jev. Proto jsme se rozhodli podat trestní oznámení na předsedu vlády, ministry i velitele vojenského námořnictva a pobřežní stráže pro napomáhání ilegální imigraci,“ prohlásil Salvini.

„Vyzkoušený řetězec“ 

Senátor Maurizio Gasparri z hnutí Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho  dodal: „Další tisíce lidí přistály v Itálii, ač na to nemají žádné právo, v rámci vyzkoušeného řetězce pašeráci - nevládní organizace - pobřežní stráž – ministerstvo vnitra. Je to katastrofa, pod níž se podepsala vládní Demokratická strana.“

Poněkud diplomatičtěji se vyjádřil jeho kolega Paolo Romani: „Je třeba, aby si neziskové organizace uvědomily, že jsou nevědomým nástrojem obchodu s lidskými bytostmi,“ řekl.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Migranti čekají, až budou moci opustit loď italského námořnictva v sicilském přístavu Pozzallo.

Olej do ohně přilil, i když nechtěně, ministr vnitra Marco Minniti, když připustil, že je jasné, že Fáiz Sarrád, premiér mezinárodně uznané libyjské vlády, nemá pod kontrolou území vlastní země. To však podle ministra nic nezměnilo na rozhodnutí římské vlády předat libyjské pobřežní stráži deset slíbených člunů, které má použít v boji proti ilegální imigraci.

Náklady dál rostou

Italové na podzim nebo nejpozději na jaře příštího roku půjdou k urnám. A téma migrace se pomalu, ale jistě dostává na první místo politické debaty.

Přispěla k tomu i informace ministra financí Piera Carla Padoana, podle nějž Itálie loni na zajištění pobytu běženců uvolnila 3,4 miliardy eur (91 mld. Kč) a letos to bude „určitě alespoň o 1,2 miliardy eur víc“.

Římská vláda současně diskutuje s Bruselem, jak získat tři miliardy eur a udržet poměr mezi deficitem a DPH na dojednané úrovni. A to je zase další voda na mlýn odpůrců přijímání běženců. „Na migranty se 4,5 miliardy eur najdou, ale tři miliardy pro potřeby našich lidí už ne!“ hřímá Salvini.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám