Hlavní obsah

Bomby v Dortmundu obsahovaly kovové součástky. Policie má podezřelého

Karlsruhe
Aktualizováno

Němečtí vyšetřovatelé považují úterní útok na fotbalový tým Borussie Dortmund za teroristický čin. Nastražené bomby obsahovaly i kovové součástky, které měly zvýšit ničivý účinek výbušnin.

Foto: ČTK/AP

Němečtí policisté u jednoho z autobusů fotbalistů Borussie Dortmund

Článek

„Můžeme říct, že máme co do činění s teroristickým pozadím. Přesný motiv nicméně zůstává nejasný,“ řekla mluvčí prokuratury Frauke Köhlerová.

Jedna střepina se podle Köhlerové zapíchla do opěrky hlavy na uprázdněném místě v autobuse. Kdyby na něm někdo seděl, mohl být po smrti. „Můžeme říct, že jsme měli štěstí, že se nestalo nic horšího,” podotkla mluvčí.

Jeden zatčený

Současně potvrdila, že se k útoku přihlásily dvě skupiny: dopis na místě zanechali údajní islamisté a následně se na internetu přihlásili i příznivci krajní levice. O tom, že za útokem stála druhá skupina, však mají vyšetřovatelé značné pochyby, řekla Köhlerová.

Doplnila, že policie prověřuje dva podezřelé z islamistické scény. „Prohledali jsme jejich byty. Jeden byl zatčen a u druhého nyní zvažujeme, zda vydat zatykač,“ řekla.

Foto: Carsten Linhoff, ČTK/AP

Autobus poničený útokem

Köhlerová také potvrdila dřívější informace o tom, že údajní pachatelé spojili svůj útok s německým bojem proti Islámskému státu v Sýrii a kromě jiného žádají uzavření letecké základny Ramstein, kterou využívají i americké síly.

Foto: ČTK/AP

Němečtí policisté u jednoho z autobusů fotbalistů Borussie Dortmund

Autobus musel v místě zpomalit

Fotbalisté Dortmundu mířili v úterý večer na stadión ke čtvrtfinálovému utkání Ligy mistrů s týmem Monaka. Krátce poté, co jejich autobus vyjel od hotelu, vybuchly tři nálože u silnice v místě, kde byl autobus nucen zpomalit. Výbuchy autobus poničily. Zraněn byl španělský obránce Marc Bartra a také jeden policista, který tudy projížděl na motocyklu.

Vyšetřování útoku převzalo nejvyšší státní zastupitelství, které řeší obzvláště závažné trestné činy a terorismus. Dopis, který se našel na místě činu, podle listu Süddeutsche Zeitung chválil „milosrdného Alláha”.

Německo se v minulých měsících stalo opakovaně terčem islamistů. V Berlíně v prosinci najel terorista z Tuniska do lidí na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám