Hlavní obsah

ETA předala francouzské policii seznam úkrytu zbraní

Bayonne (Francie)
Aktualizováno

Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) předala francouzské policii přes „mírové prostředníky” z řad francouzských civilistů seznam 12 úkrytů zbraní a výbušnin na jihozápadě Francie. ETA tak plní slib „totálního odzbrojení” ohlášený v pátek. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Článek

Dvanáct úkrytů, které představují zbytek arzenálu ETA, se nachází v departementech u hranic se Španělskem, upřesnila AFP.

ETA, která usiluje o vytvoření nezávislého Baskicka na území částí nynějšího Španělska a Francie, už před šesti lety vyhlásila trvalé a všeobecné příměří. Nejen Madrid a Paříž, ale také Evropská unie a Spojené státy ale nadále označují organizaci ETA za teroristickou. Řada členů organizace si odpykává tresty ve španělských a francouzských věznicích.

Za nezávislost Baskicka, regionu, který se rozkládá na území severního Španělska a jihozápadní Francie, bojovala ETA od roku 1968. Za dobu svého boje připravila o život přes 820 lidí.

Reklama

Související články

Teroristé z ETA slibují, že složí zbraně

Baskická separatistická skupina ETA oznámila, že v sobotu složí zbraně. Příměří vyhlásila už v roce 2011, svou činnost ale neukončila. Nyní ETA, která má na...

Výběr článků

Načítám