Hlavní obsah

Na Slovensku promluvil korunní svědek únosu prezidentova syna

Právo, ivi
Bratislava

Za únosem syna slovenského prezidenta Michala Kováče v roce 1995 stála tajná služba. V televizi Markíza to potvrdil korunní svědek únosu, bývalý příslušník Slovenské informační služby (SIS), Oskar Fegyveres.

Foto: Peter Mayer, ČTK

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč

Článek

„Únos probíhal rychle a vypadalo to, jako policejní akce. My jsme čekali na pokyn, abychom zablokovali silnici,“ řekl Fegyveres. Když Kováč ml. vyjel od svého domu, zablokovaly ho dva vozy.

„Vyskákali z nich lidé, kteří křičeli, že se jedná o policejní akci, aby vystoupil. On odmítl, tak ho násilím vytáhli z vozu a přeložili do druhého auta,“ líčil únos Fegyveres s tím, že Kováč ml. kladl odpor a křičel o pomoc. Fegyveres s dalším příslušníkem SIS zatím blokovali silnici, aby ostatní vozidla nemohla projet.

Korunní svědek po únosu vypovídal před policejním vyšetřovatelem. V obavách o svůj život okamžitě opustil území Slovenska a odjel do Maďarska. „V zahraničí jsem čekal, že se případ vyšetří, ale nic se nestalo,“ řekl Fegyveres, který v současnosti žije v České republice.

Bývalý příslušník SIS doufá, že amnestie, které na únos uvalil zastupující prezident Vladimír Mečiar, budou zrušeny. Slovenský parlament se návrhem na zrušení amnestií bude zabývat tento týden.

Únos a diskreditace

Prezident Kováč se v polovině 90. let dostal do ostrého sporu s tehdejším premiérem Mečiarem. Kováčova syna na pozadí tohoto sporu unesli 31. srpna 1995 do Rakouska. Z únosu byla podezřelá SIS vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou.

Únosem Kováče mladšího mohl chtít Mečiar zdiskreditovat hlavu státu, protože na prezidentova syna byl v Německu vydán zatykač. Rakouský soud ho však do Německa nevydal a vrátil ho na Slovensko.

V roce 1998 udělil tehdejší premiér a zastupující prezident Mečiar amnestie na únos. Po odchodu Michala Kováče staršího z Prezidentského paláce totiž nebyl zvolen jeho nástupce a některé pravomoci hlavy státu přešly na vládu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám