Hlavní obsah

Steinmeier se ujal úřadu prezidenta Německa

• Aktualizováno

Úřadu německého prezidenta se v neděli po poledni ujal bývalý ministr zahraničí za sociální demokracii Frank-Walter Steinmeier. Ten vystřídal Joachima Gaucka.

Foto: Reuters

Nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Článek

Steinmeier, kterého v únoru jasnou většinou zvolilo Spolkové shromáždění, v převážně reprezentativním úřadu hlavy státu vystřídá Joachima Gaucka, který se rozhodl nekandidovat do dalšího pětiletého období. Funkci Gauck svému nástupci symbolicky předá krátce po poledni.

Německá armáda se v pátek s vojenskými poctami rozloučila s prezidentem Joachimem Gauckem, kterému v sobotu skončí pětileté funkční období. Gauck se o druhý mandát neucházel.

Foto: Reuters

Úřadu německého prezidenta se ujal bývalý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Funkci mu symbolicky předal jeho předchůdce Joachim Gauck.

Méně symbolické bude předání funkce předsedy sociální demokracie, kterou Schulz převezme po vicekancléři Sigmaru Gabrielovi, jenž se na konci ledna překvapivě rozhodl, že se jí vzdá. Do čela strany Schulze zvolí mimořádní stranický sjezd v Berlíně, který také potvrdí jeho kandidaturu na kancléře.

Od jejího oznámení před necelými dvěma měsíci šly preference SPD výrazně nahoru, takže se v průzkumech veřejného mínění prakticky vyrovnala do té doby jasně vedoucí konzervativní unii CDU/CSU dlouholeté kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Výběr článků

Načítám