Hlavní obsah

Dánský školák našel válečný messerschmitt i s ostatky pilota

Kodaň

Čtrnáctiletý dánský školák Daniel Rom Kristiansen objevil se svým otcem na rodinném poli trosky německého válečného letounu messerschmitt i s ostatky pilota. „Když syn nedávno dostal úkol o druhé světové válce, řekl jsem mu žertem, ať jde ven najít letadlo, které mělo kdysi spadnout do pole,“ vylíčil cestu k nálezu chlapcův otec Klaus.

Foto: Scanpix Denmark/Henning Bagger, Reuters

Čtrnáctiletý Daniel s částmi z německého messerschmittu

Článek

Kristiansenovi vlastní statek v Birkelse na severu Dánska několik desetiletí a samotný Klaus Kristiansen zde žije 40 let, ale nebral vážně vyprávění svého děda o tom, že na jejich pozemek, na němž pasou dobytek, spadlo v listopadu 1944 letadlo. Myslel si, že takový stroj by byl už dávno odvezen.

„Můj děda vyprávěl spoustu příběhů, některé nepravdivé, některé pravdivé. Tento ale byl pravdivý. Možná jsem mu za jeho života měl víc naslouchat,“ řekl Kristiansen. „Nikdy jsme na povrchu nic neviděli, ani jeden kovový kus,“ dodal.

Foto: Scanpix Denmark/Henning Bagger, Reuters

Místo nálezu

Ležel tam letoun i s pilotem

Daniel se však k jeho v legraci pronesené poznámce ohledně údajného letadla postavil vážně a společně s otcem v pondělí vyrazil do pole s detektorem kovů. Když k jejich překvapení začala kontrolka pípat, dali se do hloubení. Brzy si však uvědomili, že budou muset kopat hlouběji a přivezli rypadlo. V hloubce čtyř až šesti metrů ležely trosky německého Messerschmittu 109, munice a ostatky pilota.

„Zprvu to nevypadalo jako letadlo. Bylo to možná dva až pět tisíc kusů z letadla. A pak jsme našli motor a potom najednou kusy kostí a cáry oblečení. A pak osobní věci - knihy, peněženku s penězi,“ vylíčil Kristiansen BBC.

Foto: Scanpix Denmark/Henning Bagger, Reuters

Kusy z havarovaného messerschmittu

Otec se synem si uvědomili, že jejich nález je výjimečný a povolali muzejníky. Na místo dorazili i pyrotechnici a forenzní experti od policie, kteří okolí stále prozkoumávají.

„Zřejmě by ten pilot mohl být pohřben v Německu. Doufám,“ řekl Klaus Kristiansen, zatímco jeho syn plánuje, že svůj domácí úkol do dějepisu ještě doplní o poznatky, které teprve vyjdou najevo.

Reklama

Výběr článků

Načítám