Hlavní obsah

Rusko nečeká brzké zlepšení vztahů s USA, chce se udobřit s EU

– Moskva

Moskva nemá žádné iluze, že by za vlády prezidenta Donalda Trumpa došlo k rychlému tání ve vztazích mezi Ruskem a USA. V ruském parlamentu to ve středu řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Kreml je ale podle něj připraven ujít k nápravě poškozených vztahů svůj kus cesty. Chce také zlepšit vztahy s EU.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odpovídá na dotaz novináře.

Článek

„Bude zapotřebí čas a mnoho práce při nápravě těžkých škod, které rusko-americké spolupráci způsobila vláda Baracka Obamy. Víme, že Trump je považován za mistrného vyjednavače, ale Vladimir Putin také ví, jak dojednat dohodu ku prospěchu Ruska,” řekl ministr.

Obama po nástupu do funkce v roce 2009 vyhlásil „restart” ve vztazích s Moskvou, ale porozumění obou mocností trvalo jen krátce. Kvůli ukrajinské krizi, válce v Sýrii a obviněním, že Kreml se vměšuje do amerických voleb, se vztahy Ruska a USA nakonec dostaly na nejnižší úroveň od konce studené války.

Moskva a Washington by podle Lavrova mohly najít cestu, jak „slušně a předvídatelně” spolupracovat bez poškození vlastních národních zájmů.

Vztahy s EU 

Ruský ministr doufá i v nápravu vztahů s Evropskou unií, které jsou v důsledku kroků bývalé americké vlády v „žalostném” stavu.

„V obchodních a společenských kruzích v EU vidíme vzrůstající požadavky na normalizaci vztahů s Ruskem,” řekl Lavrov. Vyjádřil naději, že Brusel nebude dál plnit požadavky „malé agresivní skupiny rusofobů”.

Lavrov podle TASS také pohrozil odvetnými recipročními kroky, bude-li pokračovat NATO ve snaze dosáhnout vojenské a politické změny v Evropě. Zmínil základny u Ruska i plánovaný americký globální protiraketový deštník, zejména jeho část nad Evropou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám