Hlavní obsah

Němci vyšetří, proč bylo na Silvestra v Kolíně tolik Afričanů

Kolín nad Rýnem

Policie v Kolíně nad Rýnem bude zkoumat, proč i na uplynulého Silvestra přijelo do města velké množství mladých mužů severoafrického původu. Strážci zákona jich stovky prověřili, což kritizovala hlavně šéfka Zelených Simone Peterová. Za německou policii se ale postavili ostatní politici a Peterová svůj odsudek nakonec zmírnila. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Vůz německé policie před dome podezřelé dvojice

Článek

Předloni na Silvestra čelilo mnoho žen napadení či okradení. Pachateli byli podle obětí hlavně Severoafričané.

"Chci se pokusit zjistit, proč mimo jiné tolik mladých Severoafričanů i na Silvestra 2016 přijelo do Kolína a proč ze širokého okolí dorazili na hlavní nádraží téměř současně," řekl kolínský policejní prezident Jürgen Mathies.

Pracovní skupina proto prozkoumá, jestli mezi Severoafričany existovalo spojení či přímo domluva. Vyšetřit by se mělo i to, zda případ nějak souvisí s předloňským Silvestrem, kdy mnoho žen v Kolíně napadali, znásilňovali a okrádali právě severoafričtí muži.

Stovka preventivně zadržených

Policie loni během poslední silvestrovské noci vyslechla a prověřila zhruba 650 mužů převážně severoafrického původu. Více než stovku z nich preventivně zadržela. Zákrok vyvolal polemiky o možném rasismu, protože podle kritiků kontrolovali strážci zákona lidi jen podle jejich vzhledu a k popisu osob ze severní Afriky použili označení "Nafris", tedy zkráceninu slova Nordafrikaner, jež může být vnímána jako urážlivá.

Policii obvinila hlavně Peterová, která zpochybnila přiměřenost i zákonnost zásahu. Strážce zákona ale hájili mnozí politici z obou vládních stran - středopravicového bloku CDU/CSU i sociální demokraté (SPD). Nesouhlas s Peterovou vyjádřili i někteří její spolustraníci. Šéfka Zelených nakonec řekla, že její rychlý odsudek policie nebyl zcela správný.

Předloňské silvestrovské oslavy v Kolíně nad Rýnem, ale i v řadě dalších německých měst poznamenaly sexuální útoky, které páchali převážně imigranti. Policie v Kolíně nad Rýnem v souvislosti se Silvestrem 2015 přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění.

Nynější oslavy byly v celém Německu podle dosavadních informací výrazně klidnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám