Hlavní obsah

Pátrači vyzvedli z moře část letadla Alexandrovců. Našli ostatky kapitána

Moskva
Aktualizováno

Z vod Černého moře ruští potápěči v pondělí vyzvedli střední část trupu havarovaného armádního Tupolevu Tu-154, na jehož palubě cestoval soubor Alexandrovců. Vyzvednuta byla také další obětí včetně kapitána letu Romana Volkova a 70 částí pozůstatků dalších lidí na palubě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři tahají z moře trosky zříceného letounuVideo: Reuters

 
Článek

„Při zvedání velké části trupu se našlo další tělo. Zjistilo se, že jde o kapitána letadla Romana Volkova,” cituje TASS úřední zdroj. Již před tím oznámili pátrači nález  dvou těl.

Část trupu se podařilo vyzvednout k večeru. Objeven byl za pomocí sonaru během dne. [celá zpráva]

Potíže s nabíráním výšky

Letadlo, které se v neděli asi dvě minuty po startu zřítilo do Černého moře, mělo podle vyšetřovatelů potíže s nabíráním výšky. Až do pádu se drželo velmi nízko. To nahrává názoru, že za jeho zřícením stojí technické potíže.

Foto: Viktor Klyushin, ČTK/AP

Pátrací člun ve vodách Černého moře nedaleko ruského Soči

Pátrači také objevili další části letadla včetně dvou řídicích jednotek, pětimetrového kusu trupu a okénka. Pátrání na hladině moře již skončilo a nyní se hledají trosky letadla na mořském dně v hloubce desítek metrů a v okruhu zhruba půl kilometru.

Těla jsou poškozena, k identifikaci odebírají DNA

Podle předchozí pátrací bilance bylo nalezeno 13 mrtvých z celkového počtu 92 lidí na palubě. Těla prvních deseti nalezených obětí byla již přepravena do Moskvy a jedno z nich už bylo identifikováno. „V Moskvě, kam ráno přiletělo první letadlo s těly mrtvých, začal proces identifikace. Známe totožnost u první oběti katastrofy,“ uvedl představitel moskevské nemocnice, aniž by zveřejnil její jméno, věk či pohlaví.

Z pozůstatků je odebírán genetický materiál k porovnání s příbuznými, což naznačuje, že těla byla pádem značně poškozena. Lékař dodal, že pomoc pozůstalým zajistí brigády lékařů a psychologů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám