Hlavní obsah

Obětí teroru v Berlíně byla i Češka

– Berlín • Aktualizováno

Česká občanka byla jednou z obětí teroristického útoku v Berlíně. Ve čtvrtek o tom informovalo české ministerstvo zahraničních věcí. Žena v Německu dlouhodobě žila s manželem. Útok si vyžádal dvanáct mrtvých. Žena je první českou obětí terorismu v Evropě.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Ukradený polský kamión, kterým útočník najel do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně.

Článek

„Doufal jsem, že se český občan v Evropě  nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou zesnulé,” řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že je třeba radikály tvrdě potírat. „Musíme zásadně posílit naši bezpečnost a vést proti těmto šíleným fanatikům nekompromisní boj,” uvedl v prohlášení zveřejněném na webu Úřadu vlády. Sobotka i Zaorálek vyjádřili rodině soustrast.

Ministerstvo bylo večer z Berlína uvědoměno německou diplomacií „o úmrtí české občanky Nadi Čižmárové v důsledku pondělního teroristického útoku na vánočním trhu”.

„Zprávu o úmrtí ženy předal osobně její rodině ještě dnes večer velvyslanec ČR Tomáš Podivínský,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

V Německu žili dlouhodobě

Na český konzulát se po útoku obrátil manžel zesnulé a ohlásil, že po ní pátrá. Dodal, že se v době útoku mohla vyskytovat na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz.

Muž následně v součinnosti s českými úřady poskytl německé policii informace o manželce a umožnil odebrat vzorky DNA.

Foto: ČTK/AP

Útočník v kamiónu zabil nejméně 12 lidí.

Tisková zpráva uvádí, že manželé žili v Německu dlouhodobě. „Češka byla dlouhodobě zaměstnána u německého zaměstnavatele přímo v Berlíně.“

Další informace úřady nemohou poskytnout s ohledem na vyšetřování a ochranu osobních údajů. Ministr Zaorálek se k případu vyjádří na tiskové konferenci v pátek ráno.

Pachatel uniká

Němečtí vyšetřovatelé podezřívají ze spáchání teroristického útoku 24letého Tunisana Anise Amriho, který v Německu žádal o azyl. Měl být vyhoštěn, ale úřadům, které ho sledovaly kvůli podezření, že se chce dostat ke střelné zbrani, zmizel.

Unikl také po masakru a policie po něm pátrá, ve čvrtek byl na něj vydán zatykač. Stanice RBB informovala, že se Amri osm hodin po útoku pohyboval před mešitou ve čtvrti Moabit, kde se scházejí radikální salafisté. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Anis Amri

Reklama

Výběr článků

Načítám