Hlavní obsah

Británie není schopná zabránit provádění ženské obřízky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přistěhovalci z Afriky nechávají ve Velké Británii obřezat své dcery, i když je tato praktika v zemi trestná. Obřízka se dokonce provádí hromadně na iniciačních večírcích, na které přilétá z Afriky bába, která s ní má zkušenosti. Informovala o tom BBC s odvoláním na charitativní organizaci Black Health Iniciative. Že dochází k obřízce přímo ve Velké Británii, potvrdila i zdravotní služba NHS, která eviduje 68 takovýchto případů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Víme, že se tyto večírky konají tady v Anglii. V Západním Yorkshiru jsme jednu obřízku nedávno přerušili a další jsme zabránili,“ řekla ředitelka Black Health Iniciative Heather Nelsonová.

Dodala, že oproti minulosti se situace změnila a obřízka se provádí už přímo ve Velké Británii, byť je tam trestná. „Zjistili jsme, že zatímco dříve byly dívky odváženy k obřezání do zahraničí, nyní přilétají báby sem a obřežou několik dívek naráz,“ přiblížila.

„Národní skandál“

Nedávno dostala charita informaci o případu osmileté dívky z Leedsu. Ve škole si mysleli, že jde o záškolačku, realita však byla mnohem vážnější. „Odcházela ze třídy, protože jí trvalo hodinu vykonat potřebu na toaletě. Takové měla bolesti,“ dodala Nelsonová.

Upozornila, že řešit případy večírků s obřízkou je obtížné, protože ne každý účastník si je vědom závažnosti problému.

Policie v Západním Yorkshiru o problému ví. „Děláme vše, co můžeme, abychom se s tím vypořádali,“ řekl policista Russ Foster. Dodal ale, že policie nemá žádné zpravodajské informace o akcích, kde by se hromadně obřezávalo.

Výbor poslanecké sněmovny pro vnitřní záležitosti označil ve své zářijové zprávě za „národní skandál“, že za ženskou obřízku nebyl v Británii ještě nikdo odsouzen, i když je už třicet let zakázaná. Už tehdy se vědělo o osmnácti ženách, které byly obřezány přímo ve Spojeném království.

V roce 2015 byl zahájen proces proti lékaři Dhanusonu Dharmasenovi, který byl podezřelý, že prováděl ženskou obřízku, v únoru loňského roku byl však muž očištěn.

Desetitísíce obřezaných 

Britská veřejná zdravotní služba NHS eviduje v Británii 8718 žen, které jsou obřezané, přičemž 68 z nich uvedlo, že byly podrobeny ženské obřízce přímo ve Velké Británii.

Nejvíce – 680 – jich je z Birminghamu, 550 jich z Bristolu a přes 400 z Brentu, Manchesteru a Southwarku. Screening se provádí od dubna 2015.

Podle městské univerzity v Londýně je to však jen vrchol ledovce. Univerzita v loňském výzkumu odhadla, že v Británii je asi 137 tisíc obřezaných žen. Vláda pak odhaduje, že může jít dokonce až o 170 tisíc žen.

Při ženské obřízce se z rituálních důvodů odstraňují částečně nebo úplně zevní pohlavní orgány, především klitoris, ale také stydké pysky. Jejich odstranění souvisí s iniciačními obřady, kdy dívka přestává být dítětem a stává se ženou.

Praktika je široce rozšířena od Blízkého východu přes většinu Afriky až do Jihoafrické republiky. Vzhledem k tomu, jak se provádí – mnohdy střepem, nebo dokonce žhavým uhlíkem – vede často k infekcím a mnohé obřezané ženy nemohou mít děti. 

Praktika je široce rozšířena od Blízkého východu přes většinu Afriky až do Jihoafrické republiky. Vzhledem k tomu, jak se provádí – mnohdy střepem, nebo dokonce žhavým uhlíkem – vede často k infekcím a mnohé obřezané ženy nemohou mít děti. 

V Británii je trestná už 30 let. Za její provádění lze udělit trest 14 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám