Hlavní obsah

Airbus se nad Londýnem jen těsně minul s dronem, dělilo je 20 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Airbus A320 se 165 cestujícími na palubě se v létě těsně minul s dronem. Napsala to BBC na základě závěru zprávy o vyšetřování organizace Airprox, která uvedla, že riziko srážky bylo vysoké. Zpráva stojí především na výpovědích pilotů, podle nichž šlo o „velmi těsné minutí“, protože radar dron nezachytil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dron byl na pravé straně letadla, které se 18. července ve 12:45 přibližovalo k londýnskému letišti Heathrow a letělo ve výši 1500 metrů. Podle posádky byl dron černý a měl průměr asi půl metru. Prolétl nad pravým křídlem a pravou výškovkou.

„Členové posádky souhlasili, že šlo o velmi těsné minutí a že by operátor dronu neměl v dané oblasti létat v této výšce,“ stojí ve zprávě. Ta uvádí, že šlo o situaci, která hrozila kolizí kategorie A, tedy velkou nehodou s významným počtem obětí na životech.

Kdo ale dron řídil, se zjistit nepodařilo. Rozhodně ale porušil nařízení, že dron musí být na dohled operátora, tedy nejvýše 400 metrů nad ním.

Leteckou společnost provozující Airbus A320 BBC neuvedla.

Anketa

Jsou podle vás drony nebezpečné?
Ano
94,6 %
Ne
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3909 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám