Hlavní obsah

Berlínské církevní gymnázium propustilo učitele, byl členem AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Elitní německé gymnázium propustilo učitele Hendrika Pauliho, který byl členem Alternativy pro Německo (AfD) a účastnil se demonstrací ultrapravicové protiislámské berlínské organizace Bärgida. Podle svazu učitelů to bylo v pořádku, uvedl list Handelsblatt.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Takovýchto akcí se účastnil učitel v Berlíně. Demonstrant nese transparent s textem Žádná islamizace Evropy

Článek

Pauli byl od srpna učitelem na evangelickém gymnáziu u Zeleného kláštera v Schmargendorfu, což je vůbec nejstarší gymnázium v Berlíně. Studovali na něm i Otto von Bismarck či oscarový režisér Florian Henckel von Donnersmarck.

„Jestliže někdo otevřeně sympatizuje s pravicovými extremisty, jestliže se identifikuje s hnutími, která sleduje organizace na ochranu ústavy a angažuje se často pro hnutí Bärgida, pak máme problém. Naši učitelé představují vždy vzory,“  vysvětlil důvody propuštění učitele Frank Olie, předseda evangelické nadace, která školu provozuje.

„Provozovatelem školy je evangelické církev, ta má určitý názorový směr, který může uplatňovat i vůči učitelům třeba ohledně víry a způsobu života,“ zastal se gymnázia předseda svazu učitelů Josef Kraus. Dodal, že propuštění „musí v každém případě být v souladu s právem a zákonem“.

Podle něj smlouva na dobu určitou propuštění usnadňuje, a když obsahuje takovou klauzuli, nic propuštění nebrání.

Bärgida je berlínskou obdobou drážďanského protiislámského hnutí Pegida.

Reklama

Výběr článků

Načítám