Hlavní obsah

Jak přežít ruskou invazi? Litva vydala manuál

Litevské úřady aktualizovaly manuál, ve kterém radí obyvatelům, co mají dělat v případě ruské invaze, napsal server BBC. Příručka obsahuje mimo jiné oddíl věnovaný způsobům přežití a varuje, že Rusko by neváhalo použít vojenskou sílu vůči svým sousedům. Publikace má 75 stran a byla vydaná v desítkách tisíc výtisků.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto. Tank T-72 ruské armády při cvičení

Článek

Jde již o třetí brožuru, kterou litevské ministerstvo obrany dosud vydalo. Ta nejnovější má ale podle BBC mnohem vážnější charakter než obě předchozí. Zahrnuje například pokyny, jak si všímat ruských tanků, munice i min, stejně jako rady pro přežití ve volné přírodě.

"Je velmi důležité, aby civilní obyvatelstvo bylo bdělé a aby bylo odhodláno k odporu. Pokud jsou tyto prvky silné, agresor má potíže s přípravou prostředí pro vojenskou intervenci," uvádí se například v příručce.

Vláda rovněž informovala o zřízení zvláštní telefonní linky, na které mohou litevští občané udat kohokoli, mají-li podezření, že provádí špionáž.

Vztahy Ruska s bývalými pobaltskými sovětskými republikami Litvou, Lotyšskem a Estonskem se výrazně zhoršily od roku 2014. Stalo se tak poté, co Rusko anektovalo Krym a podpořilo, skrytě i vojensky, proruské separatisty na východě Ukrajiny.

Litva, stejně jako Lotyšsko a Estonsko, vstoupila v roce 2004 do NATO. Aliance plánuje, že do těchto zemí pošle více vojáků, aby zmírnila obavy těchto zemí z ruské invaze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám