Hlavní obsah

Slovensko si vytvoří aktivní armádní zálohy

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Slovensko začne vůbec poprvé vytvářet aktivní armádní zálohy. Zaměří se především na výcvik ženistů. V pátek to uvedl slovenský ministr obrany Peter Gajdoš.

Foto: Profimedia.cz

Slovenští vojáci

Článek

Země nevykonávala výcvik aktivních záloh od roku 1993, kdy vznikl samostatný slovenský stát. „Počty aktivních záloh jsou momentálně nula. Tuto situaci je potřeba změnit,“ řekl Gajdoš. „V roce 2017 předpokládáme vycvičení 50 lidí. Nebudou to plukovníci a generálové, ale nejvýkonnější složky,“ dodal ministr.

Vzhledem ke svým finančním možnostem může Bratislava vytvořit celkem 257 míst v aktivních zálohách. Vycvičeni budou především ženisté, chemici a dělostřelci. Účastník, který absolvuje cvičení, dostane kromě platu za toto cvičení i jednorázový roční příspěvek ve výši 600 eur (16 200 Kč).

Slovenská armáda také letos zahájila program dobrovolné vojenské služby, ale zájem veřejnosti je nízký. Zapojily se jen necelé čtyři desítky osob a výcvik jich dokončilo 31.

Povinná vojenská služba byla na Slovensku zrušena v roce 2006. Ve slovenských ozbrojených silách slouží 13 000 profesionálních vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám