Hlavní obsah

Byli to naši vojáci. Islámský stát se přihlásil k brutální vraždě kněze v kostele

Saint-Etienne-du-Rouvray
Aktualizováno

Dva muži ozbrojení noži vtrhli do kostela v Saint-Étienne-du-Rouvray u Rouenu v Normandii a podřízli 86letého kněze. Předchozí informace uváděly i 92 či 84 let. Také vážně zranili jeptišku. Předtím je společně s několika dalšími lidmi vzali jako rukojmí. Policie oba útočníky zastřelila. K vraždě kněze se už přihlásil Islámský stát, s tím, že vraždili jeho vojáci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Francii vtrhli dva ozbrojení muži do kostela a podřízli faráře. Policie je zastřelilaVideo: Reuters

 
Článek

Podle webu Le Point jeden z útočníků křičel Daíš (arabský akronym Islámského státu). Prezident François Hollande později prohlásil, že útok spáchali dva teroristé, kteří patřili k organizaci Islámský stát.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný kněz Jacques Hamel na archivním snímku

K útoku se odpoledne přihlásila sama teroristická organizace.

Organizace Islámský stát tvrdí, že byl útok spáchán dvěma jejími vojáky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Po útoku v kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray u Rouenu v Normandii odváží záchranáři zraněného do nemocnice.

Dvojice mužů vtrhla do kostela ráno kolem deváté hodiny, v době, kdy se konala ranní mše. Podle různých zdrojů zadržovali čtyři až šest rukojmích, uvedla agentura Reuters. Mezi rukojmími byli právě farář, dvě jeptišky a několik věřících.

Jedné jeptišce se podle listu Le Figaro podařilo utéci a zalarmovat policii.

Kostel byl obklíčen policií. Elitní jednotka BERI později proti útočníkům zasáhla a zastřelila je. Ještě předtím ale stačili útočníci podříznout faráře a vážně zranili jednu jeptišku, která podle SkyNews bojuje o život.

Foto: ČTK/AP

Vojáci hlídkují v Saint-Etienne-du-Rouvray u Rouenu v Normandii, kde teroristi napadli kostel.

Jeden z útočníků měl být v loňském roce údajně zadržen a později pod dohledem poté, co se pokusil dostat do Sýrie. Na sobě měl mít elektronický náramek, který měl sledovat jeho pohyb.

Motiv jednání obou útočníků zatím policie nezná, zjišťuje jejich možné vazby na teroristy. Na vyšetřování se podílí protiteroristická jednotka, uvedl web IBT.

Foto: Mapy.cz

Útoky ve Francii

Vatikán označil útok za barbarský čin. Papež František je událostí zděšen a odsoudil všechny formy nenávisti.

"Jsme mimořádně šokováni, protože se toto hrozné násilí stalo v kostele, kde je hlásána boží láska," uvedl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. "Je to další hrozná zpráva, která, bohužel, rozšiřuje řadu násilností, jež nás šokovaly, působí bolest a znepokojení," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám