Hlavní obsah

Mladý útočník z německého vlaku chtěl zkomplikovat vyšetřování, rozbil svůj mobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý žadatel o azyl z Afghánistánu, který v pondělí napadl u bavorského Würzburgu ve vlaku rodinu sekyrou, chtěl zkomplikovat vyšetřování svého činu. Krátce po útoku rozbil toutéž sekyrou svůj mobil, aby zničil veškerá uložená data. V pátek o tom informoval server Spiegel Online.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Policista na místě činu poblíž bavorského Würzburgu

Článek

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière po činu prohlásil, že Afghánec očividně jednal pod vlivem propagandy radikální organizace Islámský stát (IS), o jeho přímém napojení na islamisty ale důkazy zatím chybí. IS se ale přihlásil k odpovědnosti. [celá zpráva]

Nyní se zdá, že se mladík rozbitím telefonu snažil zkomplikovat vyšetřovatelům objasnění útoku. Ke zničení přístroje použil sekyru, se kterou ve vlaku napadl rodinu z Hongkongu.

Spiegel Online rovněž uvedl, že policie pronikla do dvou facebookových účtů, které útočníkovi patřily. Informace z nich vydaly na několik tisíc stran.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand, ČTK/AP

Mladík z Afghánistánu napadl cestující ve vlaku u Würzburgu.

Německé ministerstvo vnitra v pátek uvedlo, že útočník, který je i přes jisté pochybnosti o vazbách na Pákistán identifikován jako 17letý Afghánec, přišel do Německa přes Rakousko loni 29. června. Německá policie ho ten den nedaleko hranic zadržela, protože neměl pas.

Mladík v Německu požádal o azyl. Podle ministerstva vnitra se ale až do útoku nepodrobil v rámci azylového řízení rozhovoru, jehož cílem by bylo ověřit, zda skutečně pochází z Afghánistánu, jak udával.

Po útoku ve vlaku, kde zranil čtyři cestující, utekl. Cestou ještě lehce zranil kolemjdoucí. Policie ho nakonec zastřelila.

Reklama

Výběr článků

Načítám