Hlavní obsah

Sedmnáctiletý Afghánec napadl v německém vlaku cestující sekyrou. Našli u něj vlajku IS

Aktualizováno

Sedmnáctiletý Afghánec napadl v pondělí v regionálním vlaku poblíž bavorského Würzburgu sekyrou a nožem cestující. Čtyři lidi zranil těžce, jednoho lehce. Oznámil to bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU). Policie útočníka zastřelila, když se po zastavení vlaku snažil utéct. U sebe doma měl vlajku Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánec v německém vlaku napadl cestujícíVideo: Reuters

 
Článek

Herrmann uvedl, že mladík přišel do Německa jako uprchlík bez doprovodu rodičů a poslední zhruba dva týdny žil v rodině pěstounů. V pokoji mladíka policie nalezla podomácku vyrobenou vlajku radikální organizace Islámský stát, který se také k útoku později přihlásil prostřednictvím své agentury Amak.

Jednotlivé poznatky se musí podle ministra postupně zasazovat do velké mozaiky, „aby se přišlo na to, jaké měl motivy k útoku a do jaké míry byly vedeny radikálním islamismem“. Musí se podle Herrmana vysvětlit, zda se jedná o teroristický čin, nebo jen záchvat šílenství. „To se musí nyní pečlivě vyšetřit,“ řekl Herrmann.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand, ČTK/AP

Zakrvácené kupé, ve kterém napadl sedmnáctiletý Afghánec cestující.

Čínský list South China Morning Post napsal, že Afghánec napadl rodinu z Hongkongu. Jeho cílem měl být otec rodiny, matka a dcera s přítelem. Syn zůstal nezraněn. Podle listu se otec s dceřiným přítelem snažili ostatní členy rodiny chránit.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Němečtí záchranáři na místě činu u Würzburgu

Herrmann uvedl, že dva ze čtyř zraněných jsou v kritickém stavu. Podle některých zdrojů, například televize n-tv, zranil Afghánec na útěku ještě jednu osobu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Dva lidé ze čtyř zraněných po útoku mladého Afghánce jsou v kritickém stavu.

Vlak jel na trase z Treuchtlingenu do Würzburgu, incident se odehrál mezi stanicemi Würzburg-Heidingsfeld a Ochsenfurt.

Pachatel začal napadat sekyrou a nožem spolucestující a způsobil jim sečná a bodná zranění. Podle mluvčího bavorského ministerstva vnitra křičel při útoku Allahu Akbar. Motiv jeho činu není znám, ale podle mluvčího jde pravděpodobně o islamistický útok.

Po útoku vlak zastavil a mladík z něj utekl. Když se ho zásahová jednotka pokoušela zadržet, zaútočil na ni. Policisté ho nakonec zastřelili.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand, ČTK/AP

Mladík z Afghánistánu napadl cestující ve vlaku u Würzburgu.

Trať i hlavní nádraží ve Würzburgu jsou podle serveru Focus.de uzavřené. Nad oblastí létal vrtulník.

Reklama

Výběr článků

Načítám