Hlavní obsah

Na italské trati bylo zastaralé zabezpečovací zařízení, přednostové si telefonovali

Andria

Italská jednokolejná trať, na které se v úterý mezi Andrií a Cratem srazily dva osobní vlaky, přičemž zemřelo 27 lidí, postrádala automatické zabezpečovací systémy. Provoz byl na ní řízen postaru pomocí telefonátů. Proto je za příčinu považována chyba některého ze zaměstnanců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky sražených vlakůVideo: Reuters

 
Článek

Podle BBC se vyšetřování příčin nehody zaměřuje právě na zastaralý systém řízení pomocí telefonátů mezi stanicemi. O tom, že vlak na jednokolejnou trať vyjel, se podle pravidel informovali přednostové stanice a výpravčí.

Na jednokolejce nebylo zabezpečovací zařízení, které by vyslalo automaticky varování, když by se na jedné koleji objevily dva vlaky jedoucí proti sobě, natož aby je automaticky zastavilo.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Záchranáři zasahují na místě srážky vlaků v odlehlém olivovém sadu

Už v úterý se objevily informace, že jeden z vlaků vyjel ze stanice, aniž počkal na protijedoucí, nebylo však specifikováno, kde se stala chyba. [celá zpráva]

„Jasně že tam jeden z těch vlaků neměl být,“ řekl velitel železniční policie Giancarlo Conticchio agentuře AP. „A jistě se stala chyba, potřebujeme jen zjistit příčinu té chyby,“ dodal.

Více by měl napovědět záznam z černých skříněk souprav, vyšetřovatelé už jednu mají, po druhé dál pátrají.

Vyšetřovatelé zatím ještě ani neznají počet lidí, kteří vlakem jeli. [celá zpráva]

Foto: Gaetano Lo Porto, ČTK/AP

Záchranáři pracovali přes noc

Děsivé momenty havárie

Střet popsala jedna z cestujících, těhotná žena v osmém měsíci: „Byla jsem vržena dopředu, nevěděla jsem, co se stalo. Odehrálo se to tak rychle. Viděla jsem ležet svou matku na zemi. Můj otec a sestra krváceli. Lidé ve vlaku nám pomohli.“

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Jeden z vykolejených vagónů

Děsivé okamžiky zažil i jeden starší manželský pár. Muže náraz srazil na zem. „Vytáhla jsem ho zpod trosek a kusů kovu, sama bosá. Vytáhla jsem ho za nohy. Překračovala jsem kusy těl. Bylo to smutné. Nebylo nic, co bych mohla udělat,“ řekla žena místní televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám