Hlavní obsah

Ficova vláda se pře o vyšší koncesionářské poplatky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Koncesionářské poplatky jsou prvním prubířským kamenem pro slovenskou vládní koalici. Kvůli sporu hrozí demisí ministr kultury Marek Maďarič (Směr – sociální demokracie).

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

„Tato otázka je pro mě zásadní,” prohlásil Maďarič.

Schválené programové prohlášení vlády se sice o poplatcích zmiňuje, ale ministrovi se nelíbí, že to je nekonkrétní zmínka. „Schválené programové prohlášení neobsahuje v tomto směru žádné podmínky,” poznamenal.

„Jsem si vědom toho, že zvyšování poplatků je nepopulární opatření, ale politik musí někdy přistoupit i k nepopulárnímu opatření, pokud ho považuje za potřebné,“ obhajoval ministr kultury své stanovisko.

Veřejnoprávní média označil za nezastupitelná a konstatoval, že je připraven odstoupit z postu ministra kultury, pokud se poplatky nezvýší.

Rozzlobení důchodci

Výše koncesionářských poplatků činí v současnosti 4,64 eura (125 Kč) měsíčně. Od začátku příštího roku měly poplatky stoupnout na sedm eur (189 Kč) měsíčně.

Toto rozhodnutí rozzlobilo především důchodce, pro které by bylo padesátiprocentní zvýšení poplatku citelné.

„Koncesionářské poplatky se nezvyšovaly 13 let. Od placení je osvobozena rodina, jejíž člen žije s těžkým zdravotním postižením, a důchodci platí jen 50 procent,“ snažil se uklidnit veřejnost mluvčí resortu kultury Jozef Bednár.

Slováci platí velmi málo
Slovenské poplatky patří k nejnižším v Evropě.
Činí 4,64 eura (125 korun).
V České republice je to v přepočtu sedm eur.
Například Chorvaté platí 11 eur a Slovinci 12,75 eura.

Krátká harmonie

Proti vyšším sumám za televizi a rozhlas se postavila Slovenská národní strana (SNS). Místopředseda strany Anton Hrnko řekl, že Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) se musí nejdříve stát skutečnou slovenskou a národní veřejnoprávní institucí. „Slovenská televize a slovenský rozhlas, které dnes vystupují pod nesmyslným společným názvem RTVS, musí projít výraznou vnitřní přestavbou,“ zdůraznil Hrnko.

SNS kritizuje rovněž plány RTVS, že za utržené peníze obnoví třetí sportovní kanál televize. „Přednost by mělo dostat vysílání pro děti a mládež ve slovenštině. Z neznámých důvodů totiž všechny mezinárodní dětské kanály dostaly licenci na vysílání v češtině,“ kritizuje národní strana. Maďarič koaličnímu partnerovi vzkázal, že žije v iluzích. Premiér Robert Fico (Směr – sociální demokracie) zdůraznil, že obsah programového prohlášení vlády musí být pro koaliční partnery svatý.

Hlavně aby uspělo předsednictví

Podle analytiků zmíněný spor koalici neohrozí, ale zasel semínko nedůvěry mezi partnery, kteří tři měsíce působili navenek jako bezproblémoví spojenci či přinejmenším souputníci.

Možná k tomu přispěl i fakt, že Fica i předsedu SNS Andreje Danka postihly zdravotní problémy a koalice nefungovala v plném složení.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Navzdory současnému sporu se zdá, že na první pohled nesourodá levopravá koalice Směru, SNS, Mostu-Hídu a Sítě funguje. Podle pozorovatelů chce premiér Fico vše podřídit úspěšnému půlročnímu předsednictví Slovenska v Radě Evropy, které začíná prvního července 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám