Hlavní obsah

Čtyři slovenské školačky se pokusily o společnou sebevraždu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čtyři školačky ve věku 14 až 16 let ze slovenského města Martin se tento týden pokusily o hromadnou sebevraždu. Jedna z nich si to naštěstí v poslední chvíli rozmyslela a zavolala pomoc, čímž kamarádkám zachránila život.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto.

Článek

Deník Nový čas v pátek informoval, že Lucia (16), Patrícia (14), Kristína (14) a Nikola (14) se v blíže nespecifikovaný den setkaly ráno. Do školy ale nevyrazily.

Tři z nich spolkly smrtelnou dávku léků a zapily je alkoholem. Nikola si to ale naštěstí na posledních chvíli rozmyslela, léky nespolkla a zavolala včas záchranku. Její kamarádky mezitím upadaly do bezvědomí. Pokud by se pomoc opozdila jen o několik minut, dívky by neměly šanci přežít.

„Dívky byly okamžitě převezeny do nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranářů Jozef Minár. Momentálně jsou už ve stabilizovaném stavu.

Problémy v rodině

O společnou sebevraždu se dívky pokusily v domě rodičů jedné z nich. „Viděla jsem je jít do domu ve čtvrt na deset. Za tři čtvrtě hodiny už tady houkaly sanitky,“ líčila situaci jedna ze sousedek.

Spolužáci děvčat jsou v šoku. „Pokud je něco trápilo, měly to někomu říct. Takhle to určitě neměly řešit,“ shoduje se většina spolužáků. Podle nich byly dívky navenek veselé.

Matka jedné z dívek však řekla, že její dcera trpí depresemi kvůli těžké rodinné situaci. „Dcera mi řekla, že chtěla spáchat sebevraždu a svého činu nelituje. Začali jsme řešit situaci tak, aby se mohla vrátit do jiného prostředí. Děkuji Nikole za záchranu života mé dcery,“ řekla 35letá Jana.

Psycholog Miron Zelina upozornil, že podobných případů přibývá. „Začíná to sebepoškozováním, jako je řezání do kůže nebo vytrhávání si vlasů, a končí to až sebevraždou.

„Chybějí jim zábrany a pud sebezáchovy. V období puberty děti řeší, co bude dál s jejich životem, jsou frustrovány a vyjde jim z toho, že se nevyplatí žít,“ řekl psycholog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám