Hlavní obsah

Evropská komise navrhla zrušení víz pro občany Kosova

Brusel

Evropská komise navrhla členským státům Evropské unie, aby zrušily vízovou povinnost pro občany Kosova cestující do zemí osmadvacítky. Až 90denní turistický pobyt má být ale umožněn jen Kosovanům s biometrickými pasy. Toto doporučení EK vzápětí uvítali nejvyšší kosovští představitelé, včetně prezidenta Hashima Thaçiho.

Foto: Profimedia.cz

Kosovský pas. Ilustrační foto

Článek

"Kosovo učinilo velký pokrok," řekl komisař pro migraci Dimitris Avramopulos. Komisař doufá, že vlády jednotlivých členských států a Evropský parlament tento návrh brzy schválí.

"Po několika desetiletích izolace už nebude čekání ve frontách před velvyslanectvími ani odmítání víz," napsal kosovský prezident Thaçi na sociálních sítích v první reakci na zprávu z Bruselu.

Nyní budeme po našem společném kontinentě svobodně cestovat. Není to odměna. Je to zásluha všech Kosovanů, reformy se vyplácejí

"Není to dar, vízovou liberalizaci jsme si zasloužili naší společnou prací," dodal. "Toto je historicky významný týden," zdůraznil rovněž v souvislosti s úterním přijetím Kosova za člena Evropské fotbalové unie (UEFA).

Unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová se ve čtvrtek setká s kosovskými vůdci a vystoupí s projevem v tamním zákonodárném sboru, uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

Nejmladší stát Evropy

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008, které nejmladší stát Evropy s přibližně 1,8 miliónu obyvatel neuznává. Země není členem Evropské unie a Brusel již také vyloučil, že by se jím mohla stát před rokem 2020.

Kosovo nicméně s EU podepsalo loni v říjnu stabilizační a asociační dohodu, která sice nepředpokládá automaticky zahájení rozhovorů o vstupu země do Unie, ale bývá předstupněm jejího budoucího členství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám