Hlavní obsah

Žádný islám, jen frustrovaná mládež, tvrdí novinář, který pronikl do teroristické buňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nový pohled na příznivce tzv. Islámského státu ve Francii přináší dokument, který odvysílala tamní televize. Využila v něm záběrů a poznatků francouzského novináře severoafrického původu, který nyní z obav z odvety používá pseudonym Saíd Ramzi. Podařilo se mu proniknout na déle než šest měsíců do buňky IS a popsat přípravu teroristického útoku ve Francii.

Foto: Canal+

Záběr z dokumentu Alláhovi vojáci

Článek

Dokument "Alláhovi vojáci" popisuje kromě jiného přípravu nezdařeného atentátu v Chateauroux. Policie ho nakonec zmařila a zatkla přitom mnoho lidí.

Ramzi nejprve kontaktoval členy teroristické buňky poté, co přívrženci IS spáchali vloni v listopadu krvavé atentáty v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Novinář začal nejdříve komunikovat s džihádisty na Facebooku, poté přijal jejich pozvání k osobnímu setkání. Skrytou kamerou natáčel plánování bombového útoku na vojenskou základnu a civilní cíle ve Francii.

Něco hledají. A nacházejí Islámský stát

Cílem projektu je podle Ramziho pochopení motivace, která vede lidi až ke vstupu do teroristické organizace. Přes náboženský kontext obsažený i v názvu dokumentárního filmu neexistuje podle Ramziho žádný důkaz, že by v činnosti buňky, kterou sledoval, hrálo významnou roli učení islámu.

"Jedním z hlavních poznatků bylo, že jsem v celé té věci nenarazil na žádný islám. Nebo na nějakou vůli zlepšit svět. Viděl jsem jen ztracenou, frustrovanou, sebevražednou, snadno ovladatelnou mládež," řekl Ramzi agentuře AFP.

"Měli smůlu, že se narodili v době, v níž existuje Islámský stát. Je to velmi smutné. Jsou to mladí lidé, kteří něco hledají. A našli tohle."

Dokument se bude vysílat krátce poté, co svět minulý týden oběhl videozáznam získaný z kamery GoPro nalezené u mrtvého bojovníka IS a který ukazuje chaotický boj islamistů s kurdskými silami v severním Iráku.

Zmatek a chaos: Záběry z helmy bojovníka IS odhalily neprofesionalitu radikálů při bojiVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám