Hlavní obsah

Čtrnáctiletému polskému školákovi naměřili pět promile alkoholu v krvi

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držitelem smutného rekordu ve své věkové kategorii se stal sotva 14letý žák základní školy v malém jihopolském městě Skalka nedaleko Krakova. Poté, co jej policie nalezla v neděli ležet v bezvědomí na ulici a přivolala záchranku, mu v krakovské dětské fakultní nemocnici naměřili v krvi neuvěřitelných pět promile alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Život chlapce byl v bezprostředním ohrožení a přežít mu pomohla pouze blesková pomoc lékařů,“ informovala v pondělí stanice TVN24. Zároveň připomněla, že smrtelná dávka alkoholu pro dospělého člověka je 4–5 promile v krvi a u dítěte chlapcova věku je ještě výrazně nižší, takže je vlastně div, že přežil.

Mladík podle stanice popíjel vodku se svými dvěma přibližně stejně starými kamarády. Policie nyní zjišťuje, jak se k ní žáci základní školy dostali. V případě, že jim alkohol poskytla dospělá osoba, bude proti ní vyvozena trestněprávní odpovědnost, oznámil mluvčí policie ve Skalce.

Polský a zároveň i světový rekordman už nepije

Polským a současně i světovým rekordmanem v množství zkonzumovaného alkoholu je od konce roku 40letý muž z obce Alfredowka z Podkarpatského vojvodství. Po několikadenním popíjení vodky zkolaboval a lékaři mu v krvi naměřili 14 promile alkoholu.

„Takové množství by zabilo i slona, ale on přežil. Za svůj rekord se však stydí a od té doby ho nikdo neviděl opilého. V obchodě s alkoholem byl naposledy, když šel vrátit prázdné lahve,“ řekli sousedé muže stanici TVN24.

Českých osm promile

Nejznámějším českým alkoholovým rekordmanem je zřejmě řidič ze Semilska. V roce 2006 po nehodě s fekálním vozem nadýchal téměř osm promile alkoholu. Nedlouho předtím ho policisté přistihli těžce opilého v osobním autě.

Soud mu zakázal řízení a udělil mu čtyřměsíční podmínku s šestnáctiměsíční zkušební dobou. Muž ale zanedlouho sjel opilý s traktorem do požární nádrže, k soudu šel znovu a za opakovanou jízdu v těžké opilosti mu byl udělen trest 400 hodin obecně prospěšných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám