Hlavní obsah

Na Slovensko dorazili uprchlíci z Afriky. Migranti přijeli i do nového centra v Maďarsku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava/Budapešť

Na Slovensko dorazilo několik desítek uprchlíků z Afriky. Oficiálně o tom slovenské úřady neinformovaly, ale server Topky.sk s odvoláním na úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že na Slovensku jsou už několik dnů.

Foto: MTI

Migranti v novém uprchlickém zařízení v maďarském Körmendu

Článek

Podle UNHCR mělo 14. dubna 2016 dorazit na Slovensko 37 Somálců, kteří mají být následně přesídleni do Spojených států. Na této akci se má podílet UNHCR, úřad pro uprchlické záležitosti ORA a mezinárodní organizace pro migraci. Tyto organizace pomohly už celkem 281 uprchlíkům ze Somálska.

Server Topky.sk vylíčil příběh 52letého Somálce, který před 19 lety uprchl do Eritreje a od té doby žil s manželkou i čtyřmi dětmi v uprchlických táborech. Tato rodina dostala víza na slovenské ambasádě v Nairobi.

Uprchlíci v Maďarsku

Několik desítek migrantů dorazilo v pondělí také do nově otevřeného dočasného uprchlického tábora ve městě Körmend na západě Maďarska. Agentura MTI uvedla, že autobus přivezl migranty ze zařízení pro běžence u města Bicske ve střední části země. Jejich národnost neupřesnila. Tábor Körmendu byl vybudován v areálu policejní střední školy.

Pohyb migrantů nikdo neomezuje, ale v okolí školy i v celém městě byly posíleny policejní hlídky.

Pravděpodobně v obavách z toho, že se tito migranti pokusí dostat do Rakouska, zavedla v pondělí rakouská policie kontroly na nedalekém hraničním přechodu Moschendorf-Pinkamindszent.

Reklama

Související články

V Maďarsku obvinili pět pašeráků lidí

Tři Rumuny a dva Syřany obvinila budapešťská prokuratura z trestného činu převaděčství. Pašerákům lidí hrozí podle agentury MTI až pět let vězení.

Výběr článků

Načítám