Hlavní obsah

Makedonie vyhostila dva české občany, prý za účast v násilnostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje
Aktualizováno

Z Makedonie byli vyhoštěni dva čeští občané za údajné poškozování majetku při násilných protivládních protestech ve Skopje. Oznámila to v neděli místní tisková agentura Žurnal s odvoláním na informaci úřadů. Oba mají zákaz vstupu do země.

Foto: ČTK/AP

Opoziční protesty ve Skopje

Článek

Pětadvacetiletý a o rok mladší muž byli přímo zapleteni do opozičních protestů, při nichž byly ničeny významné objekty v hlavním městě, uvedl Žurnal. Účast vyhoštěné dvojice na několika demonstracích podle makedonské policie potvrzují záznamy zadržených Čechů na sociálních sítích a zajištěné fotografie. "Policie dosud nezjistila, kdo je najal a zaplatil," uvádí se ve zprávě.

V Makedonii v minulých týdnech tisíce lidí protestovaly proti rozhodnutí prezidenta Ďorgeho Ivanova udělit milost politikům zapleteným do skandálu s odposlechy. Demonstranti požadovali odstoupení prezidenta, odložení červnových parlamentních voleb a jmenování úřednického kabinetu.

Krize v Makedonii vypukla poté, co opozice zveřejnila sérii odposlechů, které svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů. Vládní konzervativci údajně nechali odposlouchávat na 20 000 lidí.

Podle makedonských úřadů bylo při demonstracích zraněno několik policistů a poškozena byla budova prezidentského úřadu, sídlo ministerstva kultury, vojenská kasárna a další objekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám