Hlavní obsah

Poláci nevpustili předvoj Nočních vlků na své území

Právo, Pavol Minárik

Sedmi motorkářům hlásícím se k ruskému klubu Noční vlci znemožnila pohraniční stráž v Terespolu vstup do Polské republiky. Stalo se tak v neděli krátce po 13. hodině. Motorkáři patří k asi padesáti členům klubu, který vyrazil v pátek z Moskvy do Berlína, kde chtějí oslavit 71. výročí vítězství Rudé armády nad hitlerovským Německem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto: Noční vlci

Článek

„Pohraniční stráž jim předala písemné rozhodnutí polského ministerstva zahraničí, že představují hrozbu pro veřejný pořádek a bezpečnost v Polsku, proti němuž mají právo se odvolat,“ informovala v neděli polská televizní stanice TVN24.

Polská televize dále uvedla, že ze sedmi motorkářů, jež nebyli vpuštění do Polska a byli vráceni zpět na běloruské území, byla pouze jediná občanka Ruska, další čtyři měli slovenské a dva německé pasy. „Všechno nasvědčuje tomu, že šlo o jakousi průzkumnou hlídku hlavního konvoje Nočních vlků,“ uvedl varšavský rozhlas Radiozet.

V Braniewu oslavy i s motorkami

Více než 500 lidí, včetně 200 motorkářů z ruské Kaliningradské oblasti, která sousedí s východopolským Warmino-Mazurským vojvodstvím, přišlo v sobotu do Braniewa. Tam si připomenuli 71. výročí konce druhé světové války. Zároveň položili květiny na jednom z největších hřbitovů padlých vojáků Rudé armády v Evropě, na němž je jich pochováno přes 31 tisíc, ale i k pomníku polského válečného hrdiny generála Wladyslava Anderse. Oslav se zúčastnila i skupina polských veteránů z druhé světové války, společně s primátorkou Braniewa Monikou Trzcinskou.

Během vzpomínkové slavnosti vystoupil gubernátor Kaliningradské oblasti Nikolaj Cukanov, který připomenul, že „jen díky Rudé armádě vznikl na území bývalého východního Pruska Kaliningradský obvod a Braniewo je nyní polským městem.“

Ruský velvyslanec v Polsku Sergej Andrejev zase uvedl, že nechápe, proč polské ministerstvo zahraničních věcí nesouhlasilo se vstupem moskevské skupiny motorkářů Noční vlci na území Polska. „Je to chybné rozhodnutí, protože nemají v úmyslu nikoho provokovat, ani narušovat veřejný pořádek, ale jen si připomenout památku hrdinně padlých předků.“

Už sedm let po sobě se na přelomu dubna a května slavností v Braniewu účastní i ruští motorkáři z Kaliningradu. „Dostali jsme oficiální žádost se seznamem lidí, kteří chtěli přijet na vzpomínkové slavnosti. Všem, kteří splňovali podmínky, jsme udělili vstupní víza,“ uvedl pro polský deník Gazeta Wyborcza konzul v Kaliningradě Marcin Nosal.

Reklama

Výběr článků

Načítám