Hlavní obsah

Manželka Putinova bodyguarda umí vydělávat více než šéfové tajných služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Manželka šéfa tělesné stráže ruského prezidenta Vladimira Putina vydělala v loňském roce více peněz, než všichni náčelníci ruských tajných služeb dohromady. Upozornil na to zpravodajský server RBK s odvoláním na majetková přiznání šéfů tajné služby FSB, rozvědky SVR a ochranky ústavních činitelů FSO.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin při návštěvě ruského kosmodromu Vostočnyj

Článek

Příjmy manželky Dmitrije Kočněva, jejíž jméno se neuvádí, loni stouply na 58,1 miliónu rublů (asi 21 miliónů Kč) z předloňských 24,2 miliónu (asi 8,7 miliónu Kč podle současného kurzu). Současně jí patří rozlehlá vila s domkem pro hosty a čtyři byty. Sám náčelník Putinovy ochranky vydělal 3,7 miliónu rublů (asi 1,3 miliónu korun) a patří mu stometrový byt.

Ředitel FSO Jevgenij Murov si loni přišel na 10,6 miliónu rublů (asi 3,8 miliónu korun), ředitel FSB Alexandr Bortnikov na téměř 11,6 miliónu (asi 4,2 miliónu Kč) a šéf SVR Michail Fradkov na 20,3 miliónu rublů (asi 7,3 miliónu Kč).

Rituál každoročního předkládání majetkových přiznání vysokých státních úředníků zavedl do ruské praxe nynější premiér Dmitrij Medveděv krátce poté, co na čtyři roky vystřídal v čele státu Putina a ohlásil nové tažení proti bující korupci.

K žádnému přelomu se nicméně dospět nepodařilo. I ruští komentátoři zakrátko usoudili, že čísla sama o sobě nemají přílišnou vypovídací hodnotu, i když přinesla pár překvapení, třeba kolik manželek vydělává mnohem více než jejich protějšky ve vysokých funkcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám