Hlavní obsah

Ruská stíhačka předvedla nad Baltem nebezpečný výkrut u amerického stroje

– Washington

Ruská stíhačka Suchoj Su-27 podnikla výkrut ve vzdálenosti jen asi 30 metrů od průzkumného letounu Spojených států RC-135. Uvedla to americká televize CNN. Ruský pilot podle Američanů udělal „nebezpečný a neprofesionální manévr”. Jde o další ze série podobných incidentů v oblasti Baltského moře v poslední době.

Foto: Profimedia.cz

Ruská stíhačka Suchoj Su-27 (ilustrační foto)

Článek

Ruský stíhač se k RC-135, letícímu nad mezinárodními vodami Baltu, podle armádní mluvčí Michelle Baldanzaové přiblížil až na vzdálenost 25 stop (necelých osm metrů) a pak ve výkrutu přeletěl nad americkým letounem. "Su-27 zachytil americký letoun na běžném letu a ve vysoké rychlosti podnikl agresivní manévr ohrožující bezpečnost americké posádky v RC-135," uvedla mluvčí.

Podle CNN se dá čekat, že Američané vyjádří Rusům znepokojení nad nebezpečným manévrováním ruského stroje.

K podobnému incidentu mezi Su-27 a RC-135 došlo podle mluvčího velitelství amerických sil v Evropě 14. dubna. Ruský stíhač se tehdy přiblížil k americkému stroji na 15 metrů.

Ještě dříve dvojice ruských bombardérů Su-24 opakovaně přelétala v nízké výšce nad americkým torpédoborcem Donald Cook plujícím Baltském moři, což působilo jako simulované útoky. Nejméně v jednom případě letěly tak nízko, že vytvořily vlny na hladině moře.

Moskva stížnosti odmítá 

Torpédoborec operoval v mezinárodních vodách Baltského moře více než 100 kilometrů od západoruského Kaliningradu. Velitel plavidla označil počínání Rusů za nebezpečné a neprofesionální.

Moskva americké stížnosti odmítla, a to jak v případě torpédoborce, tak RC-135. Ruská stíhačka podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova vzlétla, aby identifikovala neznámý stoj, který se vysokou rychlostí blížil k ruské hranici; prý až poté, co došlo k vizuálnímu kontaktu, americký výzvědný letoun změnil kurz a začal se od ruské hranice vzdalovat.

"Princip svobody plavby amerického torpédoborce neruší princip svobody letu ruských letounů," poznamenal generál Konašenkov k předchozí americké stížnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám