Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny se chystá úplný klid zbraní

Minsk

Třístranná kontaktní skupina na páteční schůzi v Minsku ohlásila naprostý klid zbraní, který má na východě Ukrajiny vstoupit v platnost v sobou, uvedla agentura TASS. Příměří má platit po dobu pravoslavných Velikonoc, které vrcholí o tomto víkendu, a májových svátků. S nabídkou nestřílet přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko, separatisté ji akceptovali.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Kontrolní stanoviště separatistů u Luhansku

Článek

„Kontaktní skupina a zástupci LNR a DNR (Neuznané Doněcké a Luhanské lidové republiky) přivítali závazek všech účastníků minského procesu k příměří k zahájení Velikonoc a květnových svátků. V sobotu 30. dubna od 00.00 to bude řečeno všem odpovědným osobám,“ uvedl zástupce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Martin Sajdik.

V sobotu by se měl otevřít přechod ve Stanici Luhanské a monitorovací mise OBSE podle jeho slov „udělá vše pro to, aby mohl být otevřen i přechod Zolotoje”.

Informace o úplném příměří přišla v době, kdy vzrůstá napětí na východě Ukrajiny a nabývají na intenzitě přestřelky mezi separatisty a vládními silami, i když jsou nyní méně četné než před týdnem.

Kontaktní skupina také požádala Zvláštní monitorovací misi, aby při zjištění porušení příměří uváděla, kdo je na vině. OBSE to dosud neuvádělo. Zatím není jasné, zda přístup změní.

Plán atentátu na Zacharčenka

O rostoucím napětí svědčí páteční obvinění bezpečnostní služby doněckých povstalců, že odvrátila pokus o atentát na separatistického vůdce Alexandra Zacharčenka. Podle povstalecké agentury DAN se v těchto dnech měla terčem pumového útoku stát kolona vozidel, v níž povstalecký pohlavár cestoval. Zadržena prý byla skupina Ukrajinců.

Atentát podle agentury DAN zosnovali pracovníci ukrajinské kontrarozvědky SBU.

Vázne výměna zajatců

Zadrhla se ale jednání o nové výměně zajatců před pravoslavnými Velikonocemi ve formátu 25 za 50. Obě strany se na tom shodly, ale pak se navzájem obviňovaly, že zablokovaly jednání.

Podle čtvrteční zprávy OSN si konflikt v Donbasu vyžádal přes 9300 mrtvých a víc než 21 tisíc zraněných. Statisíce lidí musely opustit své domovy a odejít buď do Ruska, nebo do ukrajinského vnitrozemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám