Hlavní obsah

V Norsku se zřítil vrtulník, zemřelo třináct lidí

– Oslo • Aktualizováno

Nedaleko Bergenu na jihozápadě Norska havaroval v pátek vrtulník. Všech třináct lidí na palubě je po smrti, uvedla norská stanice NRK. Záchranná operace proto byla ukončena. Stroj po dopadu na malý ostrov Turoey explodoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Norští záchranáři vyjíždějí k místu, kam se zřítil vrtulníkVideo: Reuters

 
Článek

„Helikoptéra se zřítila a je zcela napadrť. Zaznamenali jsme hlášení o výbuchu a hustém dýmu,” potvrdil agentuře AP mluvčí norské policie Morten Kronen.

Policie potvrdila stanici NTB, že na palubě vrtulníku Eurocopter EC 225 společnosti CHC Helicopter Group bylo 13 lidí, kromě Norů také Brit a Ital. Stroj letěl z ropné plošiny Gullfaks B patřící státní firmě Statoil na pevninu do Bergenu. Statoil potvrdil, že na palubě bylo jedenáct jeho zaměstnanců.

Záchranáři se pokoušeli najít přeživší, ale povedlo se jim vyzvednout jen jedenáct mrtvých těl. Pravděpodobně jsou mrtví všichni lidé na palubě, protože nic nenasvědčuje tomu, že by někdo katastrofu přežil. Část trosek skončila v moři, uvedla AP.

Zatím není jasné, proč se helikoptéra zřítila, v oblasti panovalo dobré počasí, uvedli meteorologové.

Ve vzdušném prostoru v okolí Bergenu, druhého největšího města této skandinávské země, létá mnoho helikoptér, které slouží jako doprava pro lidi pracující na ropných plošinách u norského pobřeží, upozornila agentura Reuters.

Foto: Mapy.cz

Společnost CHC zajišťuje dopravu na ropné plošiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám