Hlavní obsah

Německá policie dopadla dalšího silvestrovského útočníka z Kolína nad Rýnem

– Kolín nad Rýnem/Berlín

Německá policie dopadla v Kostnici dalšího podezřelého z účasti na sexuálním obtěžování a okrádání žen o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem. Oznámila to ve čtvrtek kolínská prokuratura s tím, že zadržený 19letý Maročan spolu s dalšími až třiceti společníky okradl jistý pár.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ženy s transparenty hlásajícími hesla jako Proti sexismu, proti rasismu před nádražím v Kolíně nad Rýnem

Článek

Prokuratura uvedla, že Maročan byl před středečním dopadením zadržen již jednou, 3. ledna ho chytili kvůli kapesní krádeži, za což dostal týdenní trest vězení v zařízení pro mladistvé. Při této příležitosti ho policisté vyfotografovali a zařadili do evidence, kde ho následně jedna žena označila jako jednoho ze sexuálních útočníků z Kolína nad Rýnem.

Během silvestrovské noci došlo v Kolíně nad Rýnem a v dalších německých městech k řadě incidentů, při nichž skupiny mužů arabského a severoafrického původu obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly.

Většina podezřelých je z Maghrebu

V dubnu zveřejněná vyšetřovací zpráva k událostem z Kolína konstatuje, že policisté zjistili přes 1500 trestných činů s 1218 oběťmi, z nichž zhruba polovina byla terčem sexuálních deliktů. V této souvislosti bylo vyšetřováno přes 150 podezřelých osob, z nichž takřka všichni byli občané jiných států, velká část pak žadatelé o azyl či migranti s nejasným pobytovým statusem.

Většina podezřelých pochází z Maroka a z Alžírska, nikoli tedy z válkou sužované Sýrie, jak se původně spekulovalo.

„Ne znamená ne” do zákona

Kvůli silvestrovským útokům projednává německý parlament návrh zákona, který by poskytl ženám větší ochranu proti sexuálnímu násilí. Obtěžování a osahávání by bylo postižené ve více případ. Bojovníci za ženská práva chtějí princip „Ne znamená ne” zakotvit do zákona. Podle nich by nemělo být nutné prokazovat, že se žena fyzicky bránila.

Aktivisté tvrdí, že současné zákony nechrání dostatečně oběti sexuálního nátlaku nebo náhlého sexuálního útoku.

Ministři spravedlnosti Saska a Bavorska říkají, že obtěžování by mělo být trestáno až dvěma lety odnětí svobody a pokutou. Saský ministr Sebastian Gemkow říká, že je načase, aby osahávání bylo trestným činem.

Nový zákon by měl postihovat i napadení ženy v parku bez svědků či napadení manželky doma. Podle zprávy televize n-tv je nahlášeno jen jedno z deseti znásilnění a jen deset procent z těchto případů končí odsouzením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám