Hlavní obsah

Slovensko před předsednictvím EU nakoupí nová vládní letadla

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Dvě letadla Fokker 100 z roku 1992 a Airbus A-319 vyrobený v roce 2006 budou tvořit slovenskou vládní letku. Doslouží tak současná ruská letadla vládní letky - jeden stroj Tu-154M a dva Jak-40 vyrobené v 70. a 80. letech minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A-319. Ilustrační foto

Článek

„Výměna leteckého parku je nevyhnutelná. Současná tři letadla jsou zastaralá a dosluhují,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra, pod které vládní letka organizačně spadá. Bližší detaily však ministerstvo neprozradilo.

Podle Denníku N by mělo Slovensko nakoupit zmíněná tři letadla za 50 miliónů eur (13,5 miliardy korun). Fokkery jsou výrazně levnější než Airbus a cena obou tvoří jen deset procent zmíněné částky.

Letka ministerstva vnitra pravděpodobně koupí letadla už v nejbližších týdnech. Od prvního července totiž začíná půlroční slovenské předsednictví v radě Evropské unie. Vládní letka s novými stroji bude lépe připravena k častějšímu využívání v druhé polovině roku 2016.

Nejvíc nalétají Kiska a Fico

Letku ministerstva vnitra využívá především prezident Andrej Kiska a premiér Rober Fico, ale také členové vlády a vedení parlamentu. Letadla se využívají také k přepravě slovenských občanů z krizových oblastí a na dopravu humanitární pomoci. Ruská letadla měla časté technické problémy a jejich oprava je zdlouhavá.

Fokkery v salonní úpravě nabízí rakouská firma MJet. Jeden stroj už stojí na bratislavském letišti a stačí ho přemalovat. Fokkery vyrobené v roce 1992 přešly před devíti lety kompletní přestavbou a generálkou. V současné konfiguraci odvezou třicet pasažérů. Výhodou Fokkerů ve srovnání s ruskými stroji Jak-40 jsou také mnohem nižší provozní náklady.

Airbus chce Slovensko koupit od švýcarských aerolinek Comlux. Tento stroj by měl být používaný na delší lety. Airbus by měl být použitelný ve dvou konfiguracích - se salonní částí pro 34 cestujících a bez této úpravy s osmdesáti sedadly. Obě konfigurace mají být zahrnuty v ceně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám