Hlavní obsah

Pan Ki-mun kritizoval ve Vídni omezování migrace v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Generální tajemník Organizace spojených národů Pan Ki-mun ve čtvrtek v rakouském parlamentu kritizoval „stále restriktivnější“ migrační politiku evropských zemí. Ve Vídni promluvil den poté, co rakouští zákonodárci schválili zpřísnění azylového zákona, které umožňuje odmítat žádosti o azyl přímo na hranici.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun hovoří v rakouském parlamentu, za ním je rakouský kancléř Werner Faymann.

Článek

„Dělá mi starosti, že evropské země nyní prosazují stále restriktivnější imigrační a uprchlickou politiku,” řekl Pan Ki-mun, aniž by však jakoukoli zemi jmenoval.

Upozornil, že podobné restrikce mohou způsobit těmto zemím problémy, protože jsou v rozporu s mezinárodním právem. „Máme morální a legální závazky pomáhat těm, kdož utíkají před válkou, porušováním lidských práv a persekucí,“ vyzval Pan podle AP evropské země.

Znepokojení vyjádřil rovněž nad tím, že „v Rakousku i mimo něj” narůstá xenofobie. Zdařilá integrace žadatelů o azyl je podle šéfa světové organizace „výhrou pro všechny”.

Rakousko kritiku odmítlo

Předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache se proti projevu generálního tajemníka OSN ohradil, neboť Rakousko uprchlíkům vždy pomáhalo ze všech sil. Jako příklad uvedl pomoc Maďarům po roce 1956, Čechoslovákům po roce 1968 či obyvatelům Jugoslávie v 90. letech. Vídeň chce podle něj pomáhat i nyní, „nemůžeme ale zvládnout všechny konflikty a vlny stěhování národů z celého světa – od Afriky po Blízký východ”.

Loni Vídeň přijala 90 000 žádostí o azyl, což odpovídá zhruba procentu rakouské populace. Letos podalo žádost o azyl podle ministra obrany Hanse Petera Doskozila již 16 000 až 17 000 lidí. Na počátku roku kabinet stanovil roční limit 37 500 přijatých žádostí o azyl.

Ve středu rakouský parlament schválil novelu azylového zákona. Ta umožní vyhlášení „stavu nouze”, během nějž bude možné odmítat migranty již na hranici a posílat je zpět do tzv. bezpečné země. Zákon také připouští prodloužení azylového řízení z maximálních šesti měsíců až na patnáct.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Těžší bude pro žadatele o azyl dosáhnout také scelení rodiny. Azyl navíc Rakousko poskytne úspěšným žadatelům jen na tři roky. Poté přezkoumá oprávněnost jeho trvání.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám