Hlavní obsah

Abdeslam byl vydán do Francie, prý chce vše vysvětlit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Jediný přeživší atentátník podílející se na listopadových útocích v Paříži Salah Abdeslam byl vydán z Belgie do Francie. Uvedl to ve středu web Euronews.

Foto: ČTK/AP

Salah Abdeslam (druhý zleva)

Článek

„Abdeslam byl dnes ráno v 9.05 SELČ na základě evropského zatykače, který v březnu vydala Francie, předán francouzským úřadům,” uvedla ve středu belgická federální prokuratura v prohlášení.

„V průběhu dne bude předveden vyšetřujícím soudcům s cílem zahájit jeho vyšetřování,” uvedl v prohlášení pařížský prokurátor François Molins.

Soud zřejmě vyhoví žádosti prokuratury, aby byl umístěn do vyšetřovací vazby.

Abdeslam bude vypovídat

Abdeslamův nový francouzský obhájce Franck Berton řekl regionálnímu francouzskému deníku La Voix du Nord: „Záleží mu na tom, aby vše vysvětlil. Mně zase záleží na tom, aby měl spravedlivý proces a byl odsouzen za věci, které spáchal, a ne za věci, které nespáchal."

O skutečnosti, že má záhy dojít k vydání, řekl v úterním rozhovoru pro bruselský deník l’Echo Abdeslamův bývalý belgický obhájce Sven Mary. Podle něj je vydání aktuální, současně však tvrdil, že je to otázka dvou nebo tří týdnů. Dodal, že Abdeslam současně plánuje změnit i svého advokáta, jak se i stalo.

Mary dodal, že při procesu soud vezme v úvahu, že Abdeslam se nakonec neodpálil a pás s výbušninami odhodil.

Při pařížských atentátech 13. listopadu zahynulo 130 lidí. Francouze Abdeslama, jehož rodina má marocké kořeny, zatkla belgická policie 18. března v Bruselu. V Belgii ho stíhají kvůli střelbě při pokusu ho zatknout.

Reklama

Výběr článků

Načítám