Hlavní obsah

Ukrajina si připomíná 30 let od Černobylu. Z komplexu bude přírodní rezervace

Kyjev/Černobyl

Ukrajina si připomíná 30. výročí od výbuchu v Černobylu, nejhorší jaderné havárie v historii lidstva. Ve stejný čas, kdy sovětskou atomovou elektrárnou 26. dubna 1986 otřásla první exploze, se v úterý v zemi rozezněly sirény. Příbuzní obětí neštěstí na několika místech zapalovali svíčky a ukrajinský prezident Petro Porošenko zemřelé uctil minutou ticha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Ukrajině si připomněli 30. výročí výbuchu v ČernobyluVideo: Reuters

 
Článek

Porošenko při příležitosti výročí podepsal dekret o vytvoření "radiační a ekologické" rezervace v části třicetikilometrové ochranné zóny kolem černobylské jaderné elektrárny.

Území rezervace bude rozděleno na několik zón podle stupně zamoření. Samotný areál jaderné elektrárny, jejíž čtvrtý energoblok explodoval, součástí přírodní rezervace nebude.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jaderná elektrárna Černobyl a obloukový sarkofág, který bude po dokončení na inkriminované místo nasunutý. Foceno z města Pripjať.

Ukrajinský prezident zároveň v úterním projevu uvedl, že přesný počet obětí černobylské havárie nelze určit. Počet mrtvých a těch, kdo se v důsledku katastrofy stali invalidy, dosahuje ale podle něj stovek tisíc. [celá zpráva]

Z měst Pripjať a Černobyl a z obcí v ochranné zóně se podle prezidenta muselo vystěhovat 115 tisíc lidí, zamořeno bylo území, v němž celkem žilo 2,5 miliónu obyvatel. Do desetikilometrové zóny kolem zničeného reaktoru se lidé nikdy nevrátí, řekl Porošenko.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Detailní fotografie havarovaného čtvrtého bloku. Zhruba uprostřed snímku můžete spatřit osobu v modrém pracovním úboru s rouškou přes obličej. Někteří zaměstnanci tu tedy pracují i v bezprostřední blízkosti místa havárie.

Černobylské výročí si v úterý připomněli lidé po celé Ukrajině. Přímo v zóně katastrofy se vzpomínkové akce soustředily do města Slavutyč, kam se přestěhovala větší část obyvatel ze zamořeného města černobylských energetiků Pripjati. V Kyjevě a dalších ukrajinských městech se od pondělí konají bohoslužby, lidé kladou svíčky a květiny k památníkům černobylských obětí.

Oběti uctili i v Bělorusku

Třicáté výročí černobylské katastrofy si v úterý připomněli i v sousedním Bělorusku, jehož jižní a jihovýchodní část byla výrazně zasažena radioaktivitou z elektrárny zničené výbuchem.

Postižené oblasti navštívil prezident Alexandr Lukašenko, v místních pravoslavných chrámech se konaly mše za oběti neštěstí. V oblastech se zvýšenou radioaktivitou ještě dnes žije přes 1,1 miliónu Bělorusů, což je 12 procent běloruské populace.

K výročí černobylské katastrofy jsme dále vydali:

30 let od katastrofy v jaderné elektrárně Černobyl

Dne 26.4.2016 uplyne přesně 30 let od největší jaderné katastrofy všech dob - výbuchu čtvrtého bloku atomové elektrárny v Černobylu. V rámci tohoto výročí navštívil redaktor Novinek Jakub Kynčl v březnu tohoto roku uzavřenou zónu Černobylské jaderné elektrárny. Od 19.4. do 26.4. budeme přinášet reportáže z této cesty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám