Hlavní obsah

Ficův stav je po operaci stabilizovaný

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po páteční operaci srdce je zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (51) stabilizovaný. „Prognózy jsou dobré,“ řekla agentuře TASR mluvčí bratislavského ústavu srdečních a cévních chorob Dobroslava Krajačičová.

Foto: David W Cerny, Reuters

Robert Fico

Článek

Deník Nový čas tvrdí, že páteční zákrok byl urgentní. „Operace trvala tři hodiny a premiérovi lékaři voperovali dvojitý bypass,“ napsal Nový čas.

Ústav srdečních a cévních chorob v Bratislavě v pátek na žádost Ficovy rodiny pouze stroze konstatoval, že zákrok byl úspěšný a předseda vlády je ve stabilizovaném stavu.

Uznávaný slovenský kardiochirurg Viliam Fischer však řekl, že operace musela být akutní. „Operace srdce jsou buď plánované, nebo akutní. Premiérův případ byl ten druhý. Překonal nedokrevnost srdečního svalu, říká se tomu infarkt. Lékaři však museli s operací počkat, než se jeho stav stabilizoval,“ říká Fischer.

Do nemocnice přijel sám

Fico vyhledal lékařskou pomoc sám ve čtvrtek 14. dubna. Při ranním běhu pocítil slabost a do nemocnice přijel sám v doprovodu ochranky. Na jeho zdravotním stavu se podepsalo vysoké pracovní tempo, kdy vedl činnost kabinetu, absolvoval desítky předvolebních mítinků své strany Směr-sociální demokracie a po březnových volbách vedl koaliční jednání, která byla završena podepsáním koaliční smlouvy.

Ficova matka Emília (74) v této souvislosti upozornila, že premiérův otec zemřel na infarkt.

Politolog Eduard Chmelár kritizoval nedostatečné informování o zdravotním stavu premiéra. „Zdravotní stav jednoho ze tří nejvyšších ústavních činitelů není soukromá záležitost. Takové informace by se neměly utajovat, protože na nich závisí budoucnost státu,“ upozornil Chmelár.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

V pondělí by se měl v bratislavském onkologickém ústavu podrobit operaci žaludku předseda parlamentu Andrej Danko. Dva ze tří nejvyšších ústavních činitelů Slovenské republiky tak dočasně nebudou schopni vykonávat své funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám