Hlavní obsah

Savčenkovou vymění v druhé půlce května, tvrdí ruský zdroj

Moskva
Aktualizováno

Ukrajina a Rusko se domluvily na způsobu výměny ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové za dva údajné agenty ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Alexandrova a Jevgenije Jerofejeva. Uvedl to v pátek ruský server RBK s tím, že výměna proběhne synchronizovaně do konce května.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nadija Savčenková u soudu v Moskvě

Článek

„Tyto procesy budou synchronizované, ale uskuteční se, až rozsudek nad Alexandrovem a Jerofejevem vstoupí v platnost, takže ne dříve než v půlce května,“ uvedl pro RBK představitel Federální rady Ruské federace obeznámený s výměnou.

Podle serveru RBK se ale výměna má týkat ještě několika dalších Rusů na Ukrajině, podrobnosti k tomu však nepřinesl.

Zdroj serveru vysvětlil i důvod, proč to nejde dříve. Zatímco v Rusku vstupuje rozsudek v platnost deset dnů po vyhlášení, na Ukrajině je to třicet dní, Savčenková byla odsouzena 5. dubna, oba Rusové na Ukrajině až 18. dubna.

„Musí uplynout na čas pro případná odvolání. Ale do konce května se vše uskuteční,“ pravil zdroj z federální rady.

Advokát Savčenkové podle RBK vysvětlil, že nemůže jít o klasickou výměnu. "Přímou výměnu lze provést jen u válečných zajatců, ale nikdo je (Savčenkovou a Alexandrova a Jerofejeva) za takové neuznává," uvedl Nikolaj Polozov. Podle něj připadá v úvahu jen udělení milosti nebo předání k výkonu trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám